måndag 27 november 2017

Fyra händelser som fick mig att bli förvånad.

Smugglade sprit för 61 miljoner

I dag kommer domen i Göteborgs tingsrätt i målet där 24 personer står åtalade för att ha deltagit i en gigantisk smugglingshärva av alkohol från Tyskland till Sverige. Enligt åtalet ska öl, vin och sprit till ett värde av närmare 61 miljoner kronor ha smugglats in till Sverige.
Verksamheten ska ha pågått från oktober 2013 till maj i fjol. Under den tiden har de tre, som nu åtalas för grov smuggling, vid minst 407 tillfällen som organisatörer och uppdragsgivare, smugglat in alkoholen i Sverige. I snitt har det vid varje resa handlat om närmare 6 400 liter öl, 996 liter vin och 574 liter sprit. Inköpspriset på varorna beräknas till 60 900 000 kronor.
27/11 2017

Vulkanutbrott på Bali

Vulkanen Agung på Bali hade på lördagen 25 november ett nytt utbrott.
Ett 3000 meter högt askmoln rör i östlig riktning och tjock aska har fallit över ett par byar i vulkanens omedelbara närhet.
Evakueringszonen har utökats till en radie av åtta till tio kilometer runt kratern, och varningsnivån har åter höjts till den högsta.
Enligt indonesiska myndigheter är det sannolikt att vulkanen kommer att ha nya utbrott under de kommande veckorna.
Källa: Svenska utrikesdepartementet
 

Tigern blev utsläppt

Cirkuschefen som sköt ihjäl den förrymda tigern på Paris gator i fredags kväll säger att någon måste ha släppt ut djuret medvetet.
Eric Bormann dödade tigern Mevy sedan människor i fredags kväll larmat om att den fullvuxna tigern gick omkring i 15:e arrondissementet, strax söder om Eiffeltornet.
– Det fanns en kedja med ett hänglås, och kedjan var avknipsad, säger Bormann.

Randig päls skyddar bäst mot envisa bromsar

Nu vet forskarna varför mörka hästar och kor lider mer än ljusa av blodsugande bromsar – även om omgivningen är mörk. Det bästa skyddet? Att vara randig.
Susanne Åkesson, professor i zooekologi vid Lunds universitet, har tillsammans med andra forskare studerat hur pälsfärgen på betesdjur är avgörande för risken att utsättas för bromsar.
– Vi har kunnat se att betesdjur som har korthårig mörk blank päls är som magneter för bromsarna, säger Susanne Åkesson till SVT Nyheter.

Polariserat ljus reflekteras

Anledningen är att när solljuset träffar svarta och mörkbruna kor och hästar reflekteras så kallat polariserat ljus som bromsarna är extra känsliga för. Varför vita djur klarar sig undan mycket bättre beror på att deras päls reflekterar opolariserat ljus som inte är lika attraktivt för bromsar.
– Det reflekterade ljuset vibrerar i alla möjliga plan och bromsarna dras inte dit på samma sätt, eftersom det inte är enhetligt som solljus som reflekteras mot en mörk blank yta.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...