torsdag 1 februari 2018

Djuret som kan överleva var som helst; Vattenbjörnen.

Vattenbjörnen, eller Tardigrade som den också heter, är ett micro-djur, dvs att de är otroligt små. Den största de har hittat är 1,5 mm, men en vuxen blir oftast inte större än 0,5 mm. En nyfödd vattenbjörn är endast 0,05 mm lång. 

Han som först upptäckte detta djur var den tyske zoologen Johann August Ephraim Goeze och gav de namnet vattenbjörn, för att han tyckte sättet de rörde sig på påminde om hur björnarna rör sig. Tre år senare gav den italienska biologen Lazzaro Spallanzani de namnet, som används idag, Tardigrade. Det betyder "Långsam gång".


Vattenbjörnarna har existerat väldigt väldigt länge. De har hittat en fossil som dateras till 530 miljoner år sedan. 


Vattenbjörnarna kan leva i nästan vilken miljö som helst, men mår bäst av att leva i fuktig miljö. Man har hittat vattenbjörnar i vulkaner, i djuphavet, på antarktisk, ja nästan överallt har man hittat de. Vattenbjörnen kan överleva de mest extrema väderförhållanden, så som -272°C eller 150°C. De kan också överleva hög och lågtryck, t.ex kan de överleva ett tryck som är 6 gånger mer än det djupaste djuphavet. Vattenbjörnarna mår bäst i fuktig miljö, men kan överleva uttorkade i 10 år. Dock har det gjorts en rapport om en vattenbjörn som har varit uttorkad i 120 år, men ändå rört på sina ben. Som sagt, vattenbjörnarna överlever det mesta, inte ens radioaktiv strålning kan ta död på dessa fantastiska varelser. De klarar av 1000 gånger så mycket mer radioaktiv strålning än vanliga djur. Och om det inte vore nog, så klarar de små liven också att överleva i rymden, vilket gör de till de enda djuret som kan överleva ute i rymden.

Vattenbjörnen har nu blivit känd på TV genom den nya TV-serien Star Trek: Discovery, där de har uppfunnit en fantasivarelse, som skall vara en kusin till Vattenbjörnen, fast mycket mycket större. Den kan även hoppa genom tid och rum, spoilers det är från denna varelsen de har upptäckt hur man gör ett så kallat "space jump" med sina rymdfarkoster.



2 kommentarer:

  1. Mycket intressant att läsa,vet inget om detta lilla djur.

    SvaraRadera
  2. Har just sett ännu ett avsnitt ur Kunskapskanalen, gällande biomimetik, där man istället för vattenbjörn kallade det Trögkrypare vilket stämmer lite bättre på något sätt. Snabb är den absolut inte, trög ser den däremot ut att vara. Fantastiskt intressant hursomhelst!

    SvaraRadera

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...