torsdag 22 februari 2018

Pojken som kan rädda världens hav!

Som ni förmodligen redan vet, så dumpas det mycket plast i haven värden över. Ingen har kommit på någon lösning som är hållbar i det långa loppet. Anledningen är att när man rensar haven från plast, så får man också med sig allt djurlivet från haven, och detta vill man ju inte. Men nu har en ung uppfinnare, Boyan Slat, från Holland hittat en lösning på problemet.

Det hela började när Boyan Slat var på en skolresa i Grekland för 7 år sedan och fick prova på att dyka. Till sin häpnad fick han se mer plast och skräp än fiskar. Det fick honom att bli orolig för framtiden. När han kom från resan, så visste han vad hans skolprojekt skulle bli. Han började kolla upp vad det fanns för olika sätt att rengöra haven på och varför det var en omöjlig uppgift. Ett år senare, 2012, kom han själv på en lösning och det var ett passivt system som använder sig av havets strömmar till sin fördel. Samma år presenterade han sin idé på en TEDx Talk, som fick enorm spridning på sociala medier. Han märkte att detta projektet tog mer och mer tid och tillsut beslutade han sig för att hoppa av skolan. Istället startade han en Non-Profit organisation som han kallade för The Ocean Cleanup. Efter att han grundade denna organisation så lyckades han med hjälp av crowd-funding samla in 2.2 miljoner dollar från 38000 donatörer från 160 olika länder. Nu har organisationen funnits i några år och öppnat ögonen för olika entreprenörer i Europa och Silicon Valley och samlat in över 31,5 miljoner dollar. Detta har gjort att hans planer har gått snabbare att genomföra än vad han hade tänkt sig från början och den första prototypen ska vara i funktion redan till sommaren 2018.

Boyan Slat är mycket ung uppfinnare och var bara 16 år när han var på den där klassresan i Grekland. Nu är han 23 år gammal och har fått jättemånga olika priser för sitt arbete med att rengöra haven. Några av dessa priser är Champion of the Earth Award som han blev tilldelad 2014 av United Nations Environment Programme. Förra året, 2017, blev han också tilldelad European of the Year Award av Reader's Digest.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...