tisdag 6 februari 2018

Kapten Blackbeards historia

Blackbeards riktiga namn var Edward Teach, han föddes kring 1680. Hans piratkarriär började på ett Engelskt skepp som som seglade under det Spanska tronföljdskriget. Efter det mönstrade han till ett skepp från Jamaica där han träffade sin goda vän och mentor Benjamin Horingold som senare gick i pension när piraterna fick tillfällig amnesti. Blackbeard hade fått smak på piratlivet så han fortsatte att kapa och sätta skräck i mäniskorna längs den Nordamerikanska östkusten.

År 1717 kapade Blackbeard och hans män slavskeppet ”La Concorde” vilket han älskade av hela sitt svarta hjärta så han behöll det och gjorde det till sitt eget skepp. Han döpte även om skeppet till ”Queen Anne´s Revenge” och skeppet hade 31 kanoner.

Med sin besättning härjade han i det Karibiska havet, karriären som pirat varade dock bara i två år. Han var expert på att sätta skräck i sina fiender. Öborna kallade honom förutom svartskägg, havsdjävulen. Han var väldigt mån om sitt rykte så han gillade att bli kallad för havsdjävulen för då så blev han känd som den grymmaste piraten av dem alla.

Grym och skoningslös som han var sägs han ha skjutit sin förstestyrman med motiveringen ”Om jag inte skjuter en eller två av manskapet då och då så glömmer de vem jag är”.

När han bordade skepp brukade han sätta ryckande repstumpar i skägget så ansiktet blev dolt i en skum dimma. Ett annat av hans kännetecken var att han hade sex laddade pistoler vart han än gick.

Till slut blev folket så trötta på han sjöröveri och kapande av deras gods att de bad guvernör Spotswood om hjälp att fånga och döda honom. Spotswood skickade ut flera män att fånga Blackbeard, men efter som blackbeard älskade att hålla sig nära kusten och de små öarna kunde inte de stora örlogsfartygen komma åt honom. Guvernören skickade istället flera små skepp som klarade av att komma närmare kusterna och öarna.

Priset på Blackbeards huvud sattes till 100 pund, idag nästan en kvarts miljon i svenska kronor. Jakten på Blackbeard måste ha varit lockande med så mycket pengar att hämta! När Maynard, han som hade tagit sig an att hitta blackberard, fann Blackbeard hade han ankrat vid en liten ö och Maynard beslöt sig för att vänta till morgonen med att attackera.

Men tidigt på morgonen därpå höjde Blackberads män ankaret och seglade iväg med Maynard tätt efter sig. Blackbeard kännde till dessa vattnen lika bra som han kännde till sina egna pistoler. Han åkte in i en liten kanal med sandbanker lite här och där, Maynards skepp gick på grund men de fick loss skeppen efter några timmar och kom ikapp. När de var ifatt så möttes de av ett enormt motstånd som kostade Maynard sju av hans mannar livet. Då sa han till några av sina män att gå ner under däck så att Blackbeard skulle tro att det var säkert att borda skeppet vilket han också gjorde med tio män. Men han blev rejält överraskad när Maynards män kom upp och på däck igen. Blackbeard var inte en sån man som skulle ge sig utan en blodig kamp till döden. Det blev en lång strid där Blackbeard fick ta emot 20 hugg och fem pistolskott men till slut så stupade han och huvudet kapades av och sattes längst fram på Maynards skepp där alla kunde beskåda det. Det sägs att när Blackbeards kropp kastades i havet simmade det sju varv runt skeppet innan det sjönk till bottens eviga vila.

Blackbeard har blivit så känd att han har varit med i filmerna ”Pirates of the Caribbean” och det älskade spelet Assasins Creed-spelet Black flag. 


1 kommentar:

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...