tisdag 13 februari 2018

Forskare har lyckats förhindra dövhet hos möss.

Gensaxen har lyckats förhindra dövhet hos möss vilket i sin tur har gett hopp om att tekniken ska kunna hjälpa människor i riskzonen för dövhet. Det finns en mutation av en gen som utvecklar dövhet både hos möss och människor när de är unga, till slut blir de helt döva av mutationen.

Just den här genen kodar för att hjärnan ska kunna uppfatta ljud. Ljudet i sin tur omvandlas till elektriska signaler som hjärnan tar upp likt en magnet som tar upp metall.

Möss som bar på specifika anlaget kunde man med hjälp av gensaxen klippa av genen så att den inte orsakade hörselskada senare i livet.

Forskare är väldigt förhoppningsfulla om att kunna använda samma sorts behandling på människor en vacker dag. Men för att det ska kunna hända behöver de fler studier.

De måste anpassa tekniken mer till människor så att när de klipper ska de kunna göra det utan att andra gener blir påverkade.

Tekniken med gensaxar är fortfarande väldigt ny och behöver testas mer innan de kan vara helt säkra på att det fungerar utan problem.

Emanuelle Charpentier är namnet på den kvinnan som utvecklade gensaxen Chrispr-Cas9. Det talas även om att hon kommer få nobelpriset i kemi för den här framgången. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...