onsdag 31 januari 2018

Limhamns kyrka & arkiteten August Lindvall

Limhamns kyrka ritades av arkitekten August Lindvall och byggdes 1890 för att ersätta en gammal medeltida tegelkyrka, som hade rivits året innan. Limhamns kyrka hette från början Hyllie nya kyrka, men bytte namn till Limhamns kyrka i samband med att Hyllie församling också bytte namn till Limhamn. Kyrkan är byggd i så kallad Eslövsgotik, med rött tegel och har ett underbart tak gjort av skiffer. Inne i kyrkan finns två orglar, den största av orglarna kallas för "Gamla Bettan". Sedan har de också ett gammalt dopfunt från 1691.

August Lindvall växte upp i området Lugnet i Malmö. Han började att studerade tre år på Tekniska Elementarskolan i Malmö och efter det praktiserade han som murare och timmerman. Sedan flyttade till Berlin och där studerade han ytterligare två år, för att sedan praktisera på olika arkitektkontor. När han hade fått lite erfarenhet, flyttade han hem till Malmö igen och startade sitt eget arkitektkontor. Några år senare slår han ihop sig med Harald Boklund och blev då Lindvall & Boklund. Deras fokus låg i att rita kyrkor, och deras sammarbete höll i 5 år fram till 1900. Efter det gick August sin egen väg och flyttade sitt fokus från kyrkor till bostäder istället. August Lindvall har en utmärkande stil, och man kan verkligen känna igen hans olika bostadshus som han ritat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...