torsdag 30 november 2017

Intervju med SMIL angående manifestationen på Söndag

Igår, onsdagen den 29/11 2017, var jag på SMILs kontor och hjälpte till med förberedelserna inför manifestationen som tar plats vid Triangeln i Malmö söndagen den 3/12 2017. Bi hjälptes åt att komma på slagord och att göra plakat. Jag passade också på att intervjua en av de som jobbar på SMIL.



Vem är du?

Jag heter Jennie Scotte och jag jobbar på kooperativet SMIL på deras kontor.

Vad är SMIL?

SMIL är ett Independent Living Kooperativ, det bygger på att vi har medlemmar här som har personlig assistans och inte vill ha assistasens via kommunen eller ett vinstdrivande företag. Man vill vara med hos oss för att själv kunna bestämma över vilka assistenter och hur ens liv ska fungera med assistansen. Det är viktigt!

Varför har ni kallat till manifestation?

Det har varit stora besparingar inom personlig assistans, besparningar som drabbar våra medlemmar. Både att man får färre timmar att ha assistans för och att våra assistenter förlorar sina tjänster. Därför manifesterar vi för att våra medlemmar ska ha ett tryggt liv med en trygg assistans. Man skall inte behöva tänka på sin assistans och vara orolig för den, den ska finnas där. Och den ska finnas för alla oss människor, när vi väl behöver den en dag.

Varför sänker de assistanstimmarna?

Mina tankar är att det är en kombination av direktiv från regeringen att det ska ske besparing, och genom olika domar säga att vissa saker inte längre skulle vara personlig assistans. Då blir det färre assistanstimmar och man förlorar sina assistenter.

Varför kan de inte dra in på något annat istället för assistansen?

Jag tror vi är många som manifesterar för just den frågan. Om man vill göra besparingar så kan man göra det, men inte så att enskilda personer skulle förlora sin assistans. Utan snarare se över anordnare och hur de arbetar med assistansersättningen. Det är viktigt att lägga in besparingarna på rätt ställe.

Vad vill ni uppnå med den här manifestationen?

Det kommer komma en forskare till manifestationen. Hen har tittat på assistansen och kommer att informera att alternativ till personlig assistans är dyrare än personlig assistans i sig. T.ex har de börjat bygga boende för barn. Och det är en vidrig utveckling för vi föräldrar vill ju ha våra barn hos oss, det är det bästa för alla.

Intervjuare: Ja, då går man bakåt i tiden istället för frammåt.

Precis! Sverige har varit ett land som andra tittar på som en förebild för allas lika värde, med hjälp av assistans så kan man leva precis som vem som helst.

Vad skulle det ha för konsekvens om den här motionen gick igenom?

Jättebra fråga! Konsekvensen skulle vara att om man förlorar sin assistans, men fortfarande har samma behov av stöd och hjälp. Då får man antingen ta hjälp av sina anhöriga, som isåfall får sluta sina jobb, eller så får man flytta till ett boende där denna hjälpen finns. Båda dessa alternativen är ju fruktansvärt dåliga, så assistansen måste få finnas kvar. Många av våra medlemmar har med assistansens hjälp jobb, och jobb inom assitansen, fritidsaktiviteter, har familj, de har ett liv med assistansen. Så det kan aldrig gynna samhället att dessa människor förlorar sin assistans.

Intervjuare: Tar man bort assistansen tar man bort friheten.

Precis! I förarbete till lagen om assistansen, LSS, sa Bengt Westerberg på den tiden, att ingen skall vara utlämnad till barmhärtigheten hos sina anhöriga. Utan med hjälp av dessa insatserna skall man bli en fri, jämlik människa. Detta får vi inte förlora i dessa diskutionerna om vem som ska betala. Därför är det viktigt att de som har assistans i sitt liv, är med på manifestationen på söndag. Assistans är frihet och ett rikt liv.

Vem var det som var initiativtagare för denna manifestationen?

De som står bakom manifestationen är Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU), men här i malmö arrangeras det det bl.a av RBU, FUB, DHR och SMIL. Det är många som gått ihop för att visa att detta är viktigt. SMIL brukar inte vara med på sådant här annars, men som gammalt kooperativ som bygger på independent living att man ska vara ett självständigt liv med assistans, så vill vi göra vår röst hörd.

2 kommentarer:

  1. Fint Anton! Vi ses!både på lördag & söndag 💪🏻 Jennie SMIL

    SvaraRadera
  2. Bra Anton kämpa på. Barbro.


    SvaraRadera

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...