torsdag 31 maj 2018

Rockor kan prata med hjälp av elektricitet

Både hajar och rockor har något som kan kallas ett sjätte sinne. Hajarna använder det när de jagar medans rockorna använder det för att kommunicera med varann. De kommunicerar med hjälp av elektriska fält. Carin Magnhagen som är fiskbiolog säger detta till Vetenskapsradion. Hajar kan känna av alla sorts elektriska frekvenser men rockorna kan också skilja dem åt.

tisdag 29 maj 2018

Polishund bet annan hund - den "bjäfsade".

Det var på Fårö, Gotland förra sommaren som polishunden Gringo under en skogspromenad träffade på en mindre hund, mötet resulterade i att den mindre hunden behövde sys på ena bakbenet.

Enligt utredningen ska Gringo varit okopplad tillsammans med sina skötare, när de stötte på den andra hunden så nafsade Gringo mot den. Anledningen som ges i polisens utredningen är att den ska ha bjäfsat mot Gringo.

Senare upptäcktes att den lilla hunden hade fått en skada på bakbenet och behövde sys. Troligast är att Gringo orsakade skadan, och därför betalar nu polisen ut nära 17 000 kr i skadestånd till ägaren.

Kraven på polishundar är väldigt höga och de ska ha strikt tillsyn.

onsdag 23 maj 2018

Matrecension: Tugg burgers

Igår, tisdagen den 22:a Maj, var jag och åt på restaurangen Tugg Burgers i Malmö tillsammans med Max. När man kommer in i lokalen, så får man en känsla av att man rest tillbaka några generationer i tiden. Stället är inrett som om man är på ett burgarhak från 40-talet, men samtidigt har den också en modern känsla.

De hade att ett ganska stort utbud av hamburgare, men både jag och Max valde ändå samma burgare. Det blev en som heter Smokey, som hade sallad, tomat, bacon, cheddarost, bourbonsås och tuggs egna hamburgardressing. Den var fenomenalt god, man kunde riktigt känna den efterhängade grillsmaken i köttet. Alla deras burgare är gjorda helt från grunden och serveras medium stekta med pommesfrittes (med skal eller utan).

Tillgängligheten till retaurangen var helt perfekt, det var förvånansvärt enkelt att komma in i restaurangen. De hade dörrar som öppnades automatiskt och restaurangen var på första våningen, dock med en liten tröskel, men den kom vi lätt över. Det var mycket folk på restaurangen, men trots det var det lätt att komma till och personalen var väldigt hjälpsamma och trevliga.

Sitter du i rullstol, sitter du inte i rullstol? Doesn't matter! Väldigt lättåtkomligt och goa burgare!

Jag ger maten 7 av 10 månar.

Jag ger servicen 9 av 10 månar

Jag ger tillgängligheten 9 av 10 månar

Restaurangen Tugg Burgers får helheltsbetyget 9 av 10 månar. Aaaaauuuuuuuuu!

måndag 21 maj 2018

Lämna inte hunden i bilen- det blir kokhett

Hundägare uppmanas att inte lämna hundarna ensamma i bilen under sommartider. 23 grader ute kan bli hela 85 i en bil, då hundarna är dåliga på att svettas kan det snabbt bli livshotande.

På endast mellan 20-50 minuter kan de drabbas av värmeslag. Ett tydligt tecken är röda munslemmhinnor och intensivt flämtande.

Något som som är viktigt att tänka på är att solen rör sig fort. Där det är skugga ena minuten kan det bli stekhet sol andra minuten.

Olika raser och storlekar har olika känslighet för värmen. Om din hund drabbas av värmeslag måste den få skugga och komma till veterinär ögonblickligen!


onsdag 16 maj 2018

Centerpartiet vill förbjuda engångsartiklar av plast

Plast skadar vårt vackra ekosystem och därför vill centerpartiet förbjuda engångsartiklar av plast så som bestick, glas, tallrikar, sugrör m.m. Engångsartiklar i plast är egentligen helt onödigt, då det finns flera olika material man kan använda istället. Centerpartiet vill exempelvis ersätta de med trä eller papper. Om de får som de vill, ska Sverige vara ett land utan engångsartiklar av plast innan år 2020.


tisdag 15 maj 2018

Musiker lider oftare av psykisk ohälsa

En undersökning gjord i Storbritannien visar att musiker har högre psykisk ohälsa än personer i andra yrkes grupper. Hela 70% av dem i branschen har på något sätt lidit av psykiska problem så som panikattacker, depression och hög stress. Det på grund av att de jobbar i en ostabil arbetsmiljö med få rutiner, menar de som ligger bakom studien "Can music make you sick?".


Sedan finns det ju den klassiska bilden av en att känslig och kreativ själar söker sig till musiken för att kunna uttrycka sig och styrkas av dess magiska krafter.

Det tror inte Christine Brown, en av författarna till studien. Hon pekar istället på arbetsmiljöerna och villkoren som musikerna jobbar i.

Ragnar Behrtling på musikcentrum öst i Sverige håller med henne. Han säger i sin tur att man måste vårda musikerna bättre i branschen, och hantera den talang som finns på rätt sätt.





fredag 11 maj 2018

Fem skäl varför jag gillar " Tretton skäl varför"

I serien får vi följa Clay Jenssen i strävan att ta fast sin vän och kärleks mobbare, ställa dem till svars inför faktum att hon begick självmord. Här kommer några anledningar till varför jag gillar serien.

1. Mystiken ligger som en dimma över skolan i den lilla staden där serien utspelar sig.

2. Dispyterna ger den där speciella tonårskänslan. Det duggar tätt av intriger och kärleksproblem.

3. Stereotyperna, vi har dem alla, quarter backen, computer geeks, cheerleaders och out casts.

4. Manuset, dialogerna är väl uttänkta.

5. Skådespelarna, de spelar det typiska överdrivna tonårsdramat exemplariskt bra.

PS. Säsong två av serien kommer ut nästa fredag! I personaly can't wait!

onsdag 9 maj 2018

Räddningstjänsten slipper betala 16 miljoner

Tingsätten slår fast idag, onsdag, att Räddningstjänstförbundet inte ska betala 16 miljoner kronor för den brand som utlöstes på Eriksbergsvägen i Östersund 2014. Efter släckningsarbetet tog elden fyr igen i en gammal soffa som fortfarande pyste. Hela huset förstördes och 30 personer stod helt plötsligt utan hem. Räddningstjänsten upptäckte senare att de gjort en del misstag som försäkringsbolaget Moderna försäkringar använde som argument för att anklaga räddningstjänsten för vårdslöshet. Räddningstjänsten förnekar anklagelserna om vårdslöshet och har nu fått rätt i tingsrätten.

tisdag 8 maj 2018

Kött och fiskhandlare slarvar rejält med hygienkraven

– Man har sett en hel del i sina dar. Men vid det här tillfället blev jag förvånad: vad händer här? Det var en märklig känsla när jag klev in i det där rummet, säger miljöinspektör Mathias Blomqvist. 

Kötthandlaren har blivit varnad flera gånger tidigare men inte gjort något åt att förbättra hanteringen. 

Senast December hittade miljö kontoret flera ton ruttet kött i butiken. Mannen som driver handeln är i 30års åldern och öppnade upp den i ett industriområde. Några dagar efter öppningen var miljökontoret på plats och upptäckte genast den ofantliga mängden kött som hade börjat ruttna. Mannen menar på att han köpt för mycket kött och att en konkurrent slagit ut honom. Han kunde inte göra sig av med köttet då hans lastbil var trasig. Miljökontoret hjälpte honom med att slänga köttet. 

Nu i April var miljökontoret där på oanmält återbesök. Det de såg när de kom in i lokalen var under all kritik! Fisk hängde på tork, överallt på smutsiga ytor, där ibland på ett element. Han saknade de rätta tillstånden och nu förbjuder miljökontoret honom från att hålla på med fisk. 


måndag 7 maj 2018

Hubbleteleskopet fortsätter leverera fantastiska bilder

Det världskända Hubbleteleskopet fyller 28 år och firar med att skicka nya bilder av rymdens egna bb; nebulosor! Den lilla rymdfotografen är en riktig mästare på att ta bilder, snart 30 år i rymden och den fortsätter att ge oss nya detaljerade bilder av universum. "Det känns nästan som man är i rymden".

När den först skickades ut i rymden chokade den hela rymdforskarvärlden med bland annat bilden "Hubble Deep Field" som. Visade 3000 galaxer!

Den här gången skickar den bilder på den "närliggande" Lagunnebulosan där stjärnor är i full gång med att bildas. Den fotar på två olika sätt, dels tar den upp vanligt ljus, och dels infrarött ljus, som den kan lägga ihopa för att skapa en detaljerad bild. Infrarött ljus kan inte ses av det mänskliga ögat men det kan ge mycket information om stjärnor, bland annat ålder och avstånd.


torsdag 3 maj 2018

Gammal teori om diabetes typ 1 får nytt ljus

Forskare tror att diabetes typ 1 kan orsakas av inflamation, där de insulinproducerande celler dör från att bakterier kommer in i bukspottskörteln. Eftersom det kan vara inflamation som orsakar sjukdomen, och inte immunförsvaret som lägger ner, så kanske man kan bota typ 1 diabetes med antibiotika.

Denna teorin är väldigt gammal, men när konstgjort insulin kom, försvann också denna teorin. Nu har den fått nytt ljus igen, och de ska testa på råttor och se om det finns chans att bota typ 1 diabetes med antibiotika.


onsdag 2 maj 2018

Rädda LSS!

Den 1a maj anordnade assistansbolaget SMIL en manifestation i Folketspark i Malmö, där SMIL pratade om att staten vill dra in på assistanstimmarna. Detta skulle innebära att när jag flyttar hemifrån, skulle jag bli tvingad att bo på ett gruppboende, istället för att bo i en egen lägenhet som alla andra.

Vi anlände till platsen strax efter kl 13.00. Det var mulet och blåsigt, men många hade trotsat vädret ändå, för att visa sitt stöd. Väl på plats hämtade vi upp våra plakat och jag höll ett tvåmannaplakat tillsammans med min vän William, som hade texten "ASSISTANS = FRIHET". Med plakaten högt upp ovanför våra huvuden stod vi som en tyst mur och manifesterade. Där stod vi en timme i kylan och trotsade risken för köldskador.

Efter manifestationen gick jag in och värmde mig och drack en välförtjänt kopp kaffe.




Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...