onsdag 6 juni 2018

Hissa flaggan i topp för idag är det Sveriges nationaldag!

Idag är det en röd flaggdag som alla firar på olika sätt men inte alla vet varför vi firar Sveriges nationaldag. Här kommer lite fakta om varför vi firar!

Du visste säkert att Sverige låg under lång tid i union med Danmark och Norge, men den den 6 juni 1523 bröts det som kallades Kalmarunionen och Sverige blev ett självständigt land.
Denna dagen utsågs Gustav Vasa till Sveriges kung.
Detta firade man under lång tid och denna dagen uppmärksammades till minne av att Sverige blev ett fritt rike och den regeringsform som ersattes 1809 (också den 6 juni), men då kallades högtiden för Gustavsdagen.
Det var först 1893 som skansen hade sin årliga vårfest men detta år hade Skansens grundare Artur Hazelius i skansens årbok inför gustavsdagen skrivit att hädanefter ska denna dagen firas som Sveriges nationaldag. Året efter skriver Svenska dagbladet den 6 juni "liksom förlidet år skall firas som Svensk nationaldag".

Visste du att:

Först 2005 blev Svenska flaggdagen en arbetsfri helgdag efter en proposition i riksdagen från Pär Nuder från Socialdemokraterna 2004.

Den svenska flaggan är utformad efter inspiration från den danska dannebrogen med korset som symbol för kristendomen.

En utsliten flagga som har gjort sitt och ska förstöras enligt strikta etikettsregler ska klippas i småbitar och slängas.

Såhär såg den gamla unionsflaggan ut när Sverige var i union med Norge. Flaggan kallades "Sillsallaten"

 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...