onsdag 8 augusti 2018

Autisktisk pojke blir misshandlad av polisen

Den tredje juli i Södra Sandby blir en 16-årig autistisk pojke misshandlad av polisen. Erik, som pojken hette, var ute på och lekte cowboy med ett leksaksvapen, då en kvinna kör förbi honom och är orolig att det är ett riktigt vapen. Hon larmar då polisen och uttrycker att pojken verkar ha en störning och går runt i sin egna lilla värld.

Polisen kommer snabbt till platsen, kliver ur sina bilar och ropar att de är från polisen och säger till Erik släppa vapnet och gå långsamt fram mot poliserna. Tack vare polisens okunskap om hur man hanterar en person med autism, blev Eriks arm bruten på tre ställen.

Eriks pappa, Martin Näslund, är såklart väldigt arg över hur polisen har hanterat hans son. Han ville göra en polisanmälan, men fick inte pga att där redan fanns en polisanmälan, polisens egna. Polisens utredning lades ner dagen efter händelsen, och ingen åtgärd är utförd.

Doktorn som har tog hand om Erik hade konstaterat att det var övervåld, men fick tillsägelse att inte gå ut i media, för det skulle kunna skada sammarbetet mellan polisen och sjukhuset.

Detta är inte första gången polisen har behövt handskas med en autistisk person, bara en kort tid sedan blev en 20-åirg autistisk man skjuten av polisen i stockholm och dog.

Jag tycker att polisen borde få mer utbildning i hur man ska hantera människor, särskillt de som har någon form av störning. Det som nu har hänt, ska inte få hända, och nu har det hänt två gånger under väldigt kort tid. Det visar på poliserns okunskap om hur man hanterar folk med en störning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...