fredag 27 april 2018

Kock som blev blind fortsatte att laga mat.

Brigida- föredetta kock ifrån Hallavara utanför Båstad blev blind till följd av en förödande felmedicinering. Hon var frustrerad och arg i början av sitt nya handikapp, men tillslut kom insikten att antingen låter hon det här äta upp henne, eller så gör hon det bästa av situationen. Hon gick tillbaka till det hon älskade att göra; matlagning.

Det tog lite tid att komma på nya sätt att göra saker på, med tiden började de andra sinnena kompensera för hennes förlorade syn. Hon lärde sig ett annat sätt att se. Nu har hon lärt sig hur det låter när potatis kokar, hon är med fingrarna överallt i maten.

Hon får ingen anställning som kock längre men har planer på att öppna egen cateringfirma med vilt som tema.
Jag önskar henne lycka till!

torsdag 26 april 2018

Mysteriet bakom Original Night Stalker är över!

Under 70- och 80-talet levde folket i Kalifornien i skräck efter flertalet mord och våldtäkter. Gärningsmannen hade många olika kodnamn i tidgningarna, så som "Original Night Stalker", "Golden State Killer" och "East Area Rapist".

Med dagens teknik har man lyckats ta reda på vem mannen bakom "Original Night Stalker" är, vilket visade sig vara en föredetta polis.

Mannen har begått minst 12 mord och ett 50-tal våldtäkter under sin framfart i Kaliforninen. Han bröt sig in på nattetid, våldtog och mördade de i sömnen. Utöver detta skall han ha gjort mer än 120 inbrott och samlat på sig en stor mängd värdesaker.

72-åring greps i tisdags, den 24e april 2018, i sacramento-området i Kaliforninen, där han levt som pensionär i lugn och ro bara ett stenkast ifrån brottsplatserna.




onsdag 25 april 2018

Svenska stränder är Sveriges nya soptippar

Det har blivit värre och värre med nedskräpning runt om i Sverige och det är stränderna där mest skräp samlas. Detta beror på att många människor lämnat sitt skräp när de varit och badat, men också på grund av att det redan finns mycket skräp i haven som sedan flyter upp på stränderna.

Om du går på en strand kan du inte gå mer än 16 meter innan du stöter på en plastpåse eller annat skräp, enligt årets skräprapport från Håll Sverige Rent. Den totala mängden skräp per 100 meter på stranden har ökat med 100% sedan 2015. Håll Sverige Rent har mätt skräpnivån på 10 olika stränder runt om i Sverige.

Det är inte vanligt att folk tycker att nedskräpning är OK, men trots detta ökar och ökar nedskräpningen. Det är väldigt få som erkänner att de skräpar ner, ca 6%, och den största orsaken är att det inte finns tillräckligt med papperskorgar, medan andra helt enklet bara är lata.

Kom igen Sverige! Plocka upp ert skräp efter er, så kan barnen leka med kottar och pinnar istället för ölburkar och ciggfimpar!




tisdag 24 april 2018

Dyra hundköp för försvaret

Sveriges radio har granskat försvarsmaktens köp av avelshundar, snittpriset för schäfrarna var hela 210 000 kr. Rejält överpris skulle nog de flesta hålla med om. Totalt landade affären på 12 miljoner kr, men den största kritiken mot affären är att ingen offentlig upphandling lades ut. Det kan betraktas som olagligt.

Men priserna sticker även ibland iväg på andra hållet ; nedåt, nyligen har försvarsmaktens hundtjäntstenhet blivit anmälda till Konkurrensverket för att ha sålt hundarna till för låga priser.
Då blir nämligen privata aktörer utkonkurrerade.

I det flesta fallen rör det sig om Schäfrar, men även Spaniel och Retrivers.

måndag 23 april 2018

Irrawaddydelfiner ökar i antal

Irrawaddydelfinen är på väg tillbaka i antal efter att ha varit utrotningshotade länge!
Anledningen till att de nästan försvann är att illegalt fiske och nät som lämnas kvar i vattnen där de bor. Självklart är det också gifter och föroreningar som hotar arten. Populationen har ökat ifrån 80 till 92 individer på ett år, det är första gången på 20 år som de ökar i antal istället för att minska.

De bor längs en kort sträcka i Mekongfloden där man satsat hårt på att förhindra illegalt fiske. Lokalbefolkningen gillar att ha delfinen omkring sig just därför att den drar till sig turister.

Det är inte mycket som är känt om den här delfinen. Forskare är knappt ens säkra på att det är en delfin. Nära släktingar till Irrawaddydelfinen är späckhuggaren och vitval.

Jag blir glad att ett så ovanligt djur är på väg tillbaka.

lördag 21 april 2018

Recension av restaurang Babas

Babas är ett restaurang och familjeföretag som ligger på Järnvägsgatan i Limhamn. Det går bra att komma in med rullstol och personalen är så snäll så de hjälper till att hitta en bra plats, det får en att känna sig välkommen. Lokalen har en gammal och fin atmosfär som får en att kunna slappna av och njuta av maten.

Vi tog deras luncherbjudande som var schnitzel med skysås potatis och ärtor eller flundra med vinsås och potatis. Båda rätterna såg jättegoda ut och smakade gudomligt, schnitzeln var så välgjord att den smälte i munnen på en. Och sen tog jag en stor stark öl till maten, det var fin årgång på den så rann ner med lätthet.

Jag ger Babas, atmosfär 10/10, maten 10/10, bemötande 10/10. Kort sagt ger jag Babas 10/10 månar. Tyvärr är toaletten väldigt liten så man kan inte komma in där. Men i det stora hela rekommenderar jag er varmt att gå dit.

PS jag har problem med min data så jag lägger upp bilderna på min Facebook.

onsdag 18 april 2018

Harald Blåtands silverskatt funnen!

En 13-årig pojke var ute med sin skolklass på den tyska ön Rügen och letade skatter. Med hjälp av metaldetektor, hittade de vad de först trodde var alluminiumskrot, men vid närmare granskning visade det sig att det var en del av Harald Blåtands silverskatt. Fynden bestod av ett hundratal mynt, ringar, brosher, armband och ett Torshammare smycke.

Harald Blåtand var dansk kung och regerade mellan 958 - 986. På den tiden var Danmark mycket större och bestod även av norra Tyskland, södra Sverige och delar av Norge. Harald fick namnet Blåtand pågrund av sin dåliga tänder, som var så missfärgade att de blivit blå. Han gick ständigt runt med tandverk, vilket påverkade hans humör.

En rolig fakta gällande Harald Blåtand är att han har gett namn till den trådlösa datakommunikationen Bluetooth, som betyder Blåtand på svenska. Logotypen till Bluetooth är hans initialer H B i runskrift.


tisdag 17 april 2018

Fusk på högskoleprovet

Tre män har häktats, de är misstänkta för att ha organiserat fusktjänster för andra till högskoleprovet mot betalning. Olika summor för för olika resultat. Högsta poäng- 2,0, kostar 170 000 kronor. De är misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott då de inte har redovisat för sin organisation.

Det var en i en lägenhet i Norrköping där insatsstyrkan tillsammans med lokal polis hittade de tre männen- 23, 25 och 55 år gamla. Totalt beräknar Ekobrottsmyndigheten att ligan har samlat in ca 10 miljoner kroner. Verksamheten ska ha pågått i 4-5 år. Vid tillslaget hittades 2,8 miljoner i kontanter.

När insatsstyrkan stormade lägenheten var de misstänkta i full färd med att ge rätt svar till ca 70 personer som var uppkopplade mot ligans nätverk. De har använt sig av avancerad teknisk utrustning, bland annat hörselsnäckor som används för att höra rätt svar.

Reglerna kring fusk på högskoleprovet har skärpts på senare år och alla former av fusk är straffbart och fuskaren kan bli avstängd från landets universitet och högskolor.


















måndag 16 april 2018

Gengas- är det framtidens bränsle?

Jan-Ola Olsson är en gengasentusiast ifrån Dalarna, han har byggt om familjens bensindrivna pickup till en hybridbil. Utöver bensinen kan han nu också köra på gengas ifrån vedeldning. På flaket har han satt fast ett aggregat där han kan hälla i ved, där sker en så kallad ofullständig förbränning som bildar gasen. Är det en jobbig uppförsbacke kan Jan-Ola trycka på knappen som ställer över till bensindrift.

När andra världskriget höll på så var det få personer som hade tillgång till bensin i Sverige. Därför blev gengasen ett populärt alternativ för att ta sig fram.

På Gengas är motoreffekten ca 30% lägre än effekten hos en bensinmotor. På kilo ved kommer man en mil.

Det finns ju fördelar och nackdelar med allt, om alla som kör bil skulle ställa om till gengasbilar skulle skogen nog ta slut, och det vore ju förödande för allt liv som behöver skogen för att överleva. Där ibland vi också! 


 

fredag 13 april 2018

Triangeldrama i Malmö: kvinna misstänks ha skrivit hotbrev till sig själv.

Det är som hämtat ur en såpopera, ett sambopar i Malmö har anmält att de har blivit trakasserade. Först misstänktes en utomstående kvinna ifrån mannens tidigare liv, sen vändes rollerna drastiskt när misstankarna istället riktades mot sambokvinnan, som fick till slut byta plats med den första kvinnan i häktet.

Det började med telefonsamtal från skyddat nummer, sen gick det över till hotbrev och att saker som stringtrosor och pyjamas till parets barn, lämnades i brevlådan. Kvinnan i paret har gjort totalt 13 polisanmälningar och efter några månader kom hon även med ett namn och signalement på den som hon trodde var den skyldige till trakasserierna.

Först när det började komma in dödshot beslöt sig polisen för att frihetsberöva kvinnan som sambon hade uppgett för att att få ett stopp på dramat.

När polisen gick igenom alla brev så framstod ett mönster, och de fick känslan av att det hade häktat fel kvinna. Istället började misstankarna leda mot sambokvinnan, mycket i breven var sånt bara hon borde kunde känna till. Så kvinnorna i utredningen fick helt enkelt byta plats i häktet.

Kvinnan som häktades först har tagit mycket illa vid sig. Hon har uppgett i förhör detta har varit värsta hon har varit med om i hela sitt liv.

I nuläget står sambokvinnan åtalad för falsk angivelse och bevisförvanskning. 



torsdag 12 april 2018

Organisationen Giffords vill göra vapenlagarna hårdare

Vapenlagarna i USA är, som många vet, väldigt slappa, så att på grund av det  har det varit många skjutningar. Gabrielle Giffords blev skottskadad i en skjutning 2011 och därifrån uppkom organisationen Giffords. Organisationen jobbar för att stärka vapenlagarna. De har bl. a. börjat med att skicka ut information till 18-åringar om hur man röstar, och även information om sjuktningar och vapenlagen. De hoppas på att ungdomarna ska rösta för att vapenlagen ska bli mer åtdragen.


onsdag 11 april 2018

Mark Zuckerberg i blåsvädret

Mark Zuckerberg blev igår utfrågad i USA:s senat i flera timmar angående Cambridge Analytica-skandalen. För er som inte har en aning vad Cambridge Analytica-skandalen är för något, så är det ett företag i USA som olovligen samlat in uppgifter från över 80 mijoner användare på facebook. 2016 anlitade Trump företaget Cambridge Analytica, betalade 51 miljoner kroner, för att få de uppgifterna Cambridge Analytica samlat in om USA:s befolkning, för att lättare kunna vinna valet. Och det vet ju hur det gick.

Men som sagt, nu sitter Mark Zuckerberg hos senaten och blir grillad gällande denna skandalen. Nu har han bytt ut sin klassiska t-tröja och jeans combo, mot en fin kavaj.

Mark Zuckerberg bad om ursäkt, men senaten godtog inte hans ursäkt. De menade på att en ursäkt inte var nog. Det diskuterades om en lag som skulle hindra att andra använder ens person uppgifter utan att man själv har godkänt detta. 


tisdag 10 april 2018

Grönlandsvalen sjunger som värsta musikern

Valsång är mycket vanligt, men vissa valar sjunger mer komplexa melodier än andra valar.

Nu har en stor forskning gått av stapeln, ett stort musikbibliotek av grönlandsvalens sånger har spelats in med hjälp av undervattensmikrofoner. Forskarna har reagerat på att sångerna är helt unika och valarna hittar på nya låtar inför varje parningssäsong som pågår mellan november till april, då sjunger de dygnen runt.

Men vad forskarna inte kan lista ut är vad låtarna betyder eller vad de används till. Det kan vara som när människor kallpratar, det behöver helt enkelt inte betyda så mycket.

Den största frågan som forskarna ställer sig är; Varför ändrar sig deras låtar så mycket från säsong till säsong? Det är ett beteendemässigt mysterium! 


måndag 9 april 2018

Varg gick genom isen

Igår förmiddags fick räddningstjänsten ett larm om en varg som hade gått genom isen. Räddningsplanen var att skapa en ränna så att vargen skulle kunna simma in till land själv men tyvärr så dog den inom en timme av utmattning.

Vaken låg långt ut i Byälven utanför Säffle, allt räddningstjänsten kunde göra var att plocka upp den döda vargen.

Jag som tycker om vargar tycker att det här är jättetråkigt.

PS synd att räddningstjänsten hann få upp vargen ur vattnet ur vaken i tid. 



onsdag 4 april 2018

Brand bröt ut i ett höghus på segevång

Ett larm kom in till brandstationen tisdag kväll kl. 22.29. När de väl kom fram till platsen, stod en balkong i lågor och det var två personer utanför höghuset, en med rökskador och den andra med rök och brännskador.
Polisen har inte fått tillgång till lägenheten i nuläget och har därför inte fastställt orsaken till branden. Vid 23.20-tiden var branden släckt och räddningstjänsten arbetade med att få bort brandrester ur lägenheterna, ventilera och mäta värmen i väggarna.


Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...