onsdag 18 april 2018

Harald Blåtands silverskatt funnen!

En 13-årig pojke var ute med sin skolklass på den tyska ön Rügen och letade skatter. Med hjälp av metaldetektor, hittade de vad de först trodde var alluminiumskrot, men vid närmare granskning visade det sig att det var en del av Harald Blåtands silverskatt. Fynden bestod av ett hundratal mynt, ringar, brosher, armband och ett Torshammare smycke.

Harald Blåtand var dansk kung och regerade mellan 958 - 986. På den tiden var Danmark mycket större och bestod även av norra Tyskland, södra Sverige och delar av Norge. Harald fick namnet Blåtand pågrund av sin dåliga tänder, som var så missfärgade att de blivit blå. Han gick ständigt runt med tandverk, vilket påverkade hans humör.

En rolig fakta gällande Harald Blåtand är att han har gett namn till den trådlösa datakommunikationen Bluetooth, som betyder Blåtand på svenska. Logotypen till Bluetooth är hans initialer H B i runskrift.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...