onsdag 28 mars 2018

Man åttalas för olaga förföljelse

En 21-årig man blev förtjust i en kvinna som jobbade på gymmet där han brukade träna. Han började kontakta kvinnan och hennes sambo, mot deras vilja. Främst på kvällar och nätter. Tillslut fick paret nog och anmälde honom till polisen. Efter att de anmält honom flera gånger så beslutade polisen att han skulle få kontaktförbud.

Detta struntade 21-åringen i och fortsatte att kontakta paret. Tillslut kom polisen fram till att mannen måste frihetsberövas för att få ett slut på det hela och sitter i häktet sedan 8e februari i år.

Nu ska mannen åtalas för 4119 ofredanden, 449 överträdelser av kontaktförbud, 11 olaga hot och ett fall av försök till utpressning.

tisdag 27 mars 2018

Sveriges giftigaste djur är en mask, hör och häpna, masken kan bli 55 meter lång!

Masken på SLU ser inte mycket ut för världen men i frihet kan den bli upp till 55 meter. De gillar och leva i kallare klimat, och i Sverige finns de i vatten på västkusten. Experterna trodde till en början att de skulle kunna använda giftet till att utveckla läkemedel genom att utvinna giftet ur masken. De kom snart på att giftet inte är farligt för människor men dödligt för insekter och kräftdjur. Så nu jobbar de för att uppfinna ett bekämpningsmedel. När slemmasken attackerar en kräfta så blir kräfta så blir kräftan paralyserad och till slut krampar den och dör. Obehagligt minst sagt! 




måndag 26 mars 2018

Mannen som lever med tre hjärtan

Emil Johansson har fått inopererat två pumpar intill hjärtat. Detta på grund av att han hade hjärtsvikt, och det upptäcks ofta senare i livet. Han har sportat jättemycket men trots det inte kunnat träna upp någon vidare kondition.

Han kom till sjukhuset i Lund när han egna hjärta inte orkade mer. Snabbt var det konstaterat att han skulle behöva två elektriska pumpar då det inte fanns något tillgängligt hjärta som passade honom. Det är jättemånga personer som har en pump men han är den enda personen som har två pumpar i norden. Det finns bara ca tio personer i världen som har dubbla pumpar. Hjärtat har två kammare, en som går till lungorna för att syresättas och en som för det syresatta blodet ut i kroppen genom kroppspulsådern.

Normalt sett så tar inte höger sida inte så mycket stryk hos hjärtpatienter men i Emils fall behövdes det även en på höger sida. Detta gör det hela väldigt unikt, pumparna är tillverkade för att sitta på vänstra sidan. Pumpen på högra sidan är mycket större än vad man brukar ha.

Nu har Emil ingen puls med det beror på att turbinerna snurrar konstant och skapar ett jämt blodflöde.

Så småningom kommer han bli transplanterad ett nytt hjärta ,men till den dagen kommer får han gå runt med pumpar, kontrollenheter och batterier.

Nu mår Emil utmärkt bra. 



torsdag 22 mars 2018

Vildkatter i Skåne drabbade av lungmask

Flera vildkatter har dött i Klippan och man trodde först att de blivit förgiftade av kemikalier, men nu har man konstaterat att det var lungmask. Nu har man också hittat ett fall i Malmö och därför ber Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) skånska kattägare att lämna in prover på kattens avföring, för att se hur stor spridning är.

Lungmask är en ovanlig parasit i Sverige, men är destu vanligare i Danmark. Parasiten lever i sniglar som i sin tur blir uppätna av gnagare och därifrån får katterna i sig parasiten.

Katter som har lungmask visar inte några symptom förräns det är försent. Lungmasken attackerar deras lungor och när det är som värst kan de bara använda 10-15% av deras lungkapacitet.

Detta kan låta skrämmande, men trots det ska man inte stänga in sin utekatt. Katter som vana vid att vara ute går inte att hålla inomhus. Däremot så kan du avmaska din katt på sommaren, då den är mest ute och jagar. Sedan är det också bra att avmaska innan man ska göra ett ingrepp som kräver sövning, exempelvis kastrering, eftersom stress kan förvärra symptomen.


onsdag 21 mars 2018

Idag är det Down Syndrome dagen runt om i världen!

På arbetsplatser runt om i världen tar folk på sig omaka strumpor idag, för att visa sitt stöd för down sydrome. Det är okej att vara olika. Trots allt stöd som visas idag, går vi ändå åt fel håll. Fler och fler personer väljer att göra abort när de får reda på att deras barn har down syndrome. Det har gjorts en undersökning i Sverige som visar att det föds 40% färre barn med down syndrome, men enligt statestiken borde det vara fler barn som föds med down sydrome och inte tvärtom.


tisdag 20 mars 2018

Tankeläsande robotar har börjat utvecklas i Japan.

Japan är ett av de modernaste och trendigaste länderna i världen. Nu har forskare i staden Kyoto börjat utveckla ett program som ska kunna läsa dina tankar, för att sen kunna framställa dem i bildform.

För att ett sånt här program ska kunna fungera måste det vara självlärande, anledningen är att datamängden är så stor att människor inte skulle kunna klara av det. Detta kallas kallas för artificiell intelligens, något man ofta hör nämnas i filmer men också allt mer i datasammanhang.

Programmet kunde återskapa bilderna personer fick se genom att mäta och analysera hjärnaktivitet. Bokstäver och geometriska former fixade den ganska bra, andra bilder som för exempel en guldfisk i en fiskskål blev däremot suddigt och otydligt.

Det här är bara början till något mycket större och än så länge så skrapar de bara på ytan. Våra hjärnor är helt komplexa, så att för ett datorprogram ska kunna verkligen ”läsa våra tankar” ska man ta med en rejäl nypa salt, men det är iallafall en början. 


måndag 19 mars 2018

Kvinna hittades ingjuten i ett betongblock – nu kommer domen

Ett par, man och en kvinna döms nu till fängelse för att ha gjutit in en död kvinna i ett betongblock. I februari 2016 hittades en kvinna i ett betongblock, det påminner lite om en skräckfilm tycker jag. Mannen och och kvinnan greps ganska omgående misstänkta för mord.

Några dagar efter att kvinnan hade sist setts köpte det misstänkta paret jättemycket cement. Flera andra föremål hittades i deras ägo som kopplade dem till till cementen, till detta hade de inga bra svar.

Mordutredningen var tvungen att läggas ner då inte åklagaren inte kunde styrka att kvinnan hade mördats, dock fortsatte utredningen på andra plan och nu faller domarna. De anklagade har kanske inte gjort sig skyldiga till mord men de har sannerligen gjort sig skyldiga till en massa annat, exempelvis bott mot griftefriden vapenbrott och även narkotikabrott. Det blir fängelse för båda två och där tar denna ruskiga artikeln slut.

torsdag 15 mars 2018

Hur forskarna tror att dinosaurierna kunde fortplantade sig i arktis

Så vitt man vet till idag så känner man inte till någon växtätande dinosaurie som har ruvat sina ägg. Men ny forskning har visat att dinosaurier som levde i kalla klimat la sina ägg i ruttnande växter och även i lös sand vilket i sin tur gjorde att äggen kunde hållas varma och säkra fortplantningen. Såhär gör även nutida snokar och vissa fåglar som tex storfotshöns.  Men vissa dinosaurier  var förmodligen tvugna att ibland också ruva sina ägg på grund av det växlande klimatet.

Dinosaurieägg har påträffats i höjd med Paris och ända upp till nordligaste Kanada. På den här tiden så var klimatet mycket varmare men också mycket mer skiftande, idag skulle inte ägg klara sig i lös sand på dom här ställena.

onsdag 14 mars 2018

Ett ovanligt möte

Marie Zachrison var på en tidigt joggingrunda i lund när hon såg något springa ut från ett buskage, den hade en stor blöt svans - det var verkligen ingen hund.
Marie känner sig ganska säker på att det var en varg, hon hade precis kommit till reningsverket utanför Källby när hon såg någonting stort komma emot henne.
Djuret var ungefär 10 meter ifrån henne och hon trodde först inte att det var sant.
"Sen tänkte jag - Händer detta?" Säger Marie

Tom Espgård jobbar på Länsstyrelsen Skåne som viltansvarig och säger att om vargen tar en utflykt hit ner så kommer vi inte vidta några åtgärder utan bara samla data.
- Jag kan varken bekräfta eller dementera. Sannolikheten är inte speciellt stor, vi får helt enkelt avvakta.


tisdag 13 mars 2018

Hundratals hundar stoppas av tullvakter varje år i Skåne

Tullen går ut till allmänheten och varnar om att köpa för billiga hundar, det är kod för att de har blivit insmugglade i landet. De populära raserna att smuggla in är ofta småhundar, för exempel dvärgspetsar och fransk bulldog, de är också lättare att gömma i små burar och bananlådor.

Om man för in en hund i Sverige med bristande dokumentation så kräver jordbruksverkets regler att hunden förs tillbaka till det land den kommer ifrån, finns inte den möjligheten så avlivas den. Detta straffas med oftast med böter, är det på tal om smuggling däremot så riskerar personen fängelse. Exempel på dokumentation som krävs är Id-märkning, sällskapsdjurspass och rabiesvacination. Förra året avlivades åtta av de hundarna som stoppades vid gränser i region syd. Anledningen att jordbruksverkets regler är så hårda har främst med smittorisken att göra. 


måndag 12 mars 2018

Häst-terapi mot utbrändhet


På tio år har stressig jobb miljö gjort att sjukskrivningarna bara växer och växer.
Petra fick diagnosen stressymtom efter att ha jobbat hårt i flera år.
Ett tidigt täcken på stressymtom är när du till exempel sitter vid datorn och läser en text, men du kan inte förstå vad du läser. Det är som om hjärnan har stängt av sig.
Vilket var något som hände Petra. Hon tyckte att det var väldigt konstigt att hon inte för sitt live kunde förstå vad det stod på skärmen. Måndagen efter helgen ringde hon till sin husläkare som gav henne diagnosen utmattnings syndrom. Peta blev sjuk skriven i några månader. Men tack och låv hörde hon talas om hästgården Humlamaden i Veberöd.
Där man tar hjälp av hästar och natur för att sakta men säkert bli frisk igen och återvända till arbetslivet. Det viktigt för oss människor som bor i storstäder att komma ut i skogen ibland, där vi kan bara gå om kring, koppla av, titta på trädd och lyssna på skogens lugna röst.
Efter att Petra har varit på hästgården i åtta veckor där hon bland annat suttit i en avkopplingsstol iförd hästfilt och lyssnat på fåglar. Hon har också legat på en hästrygg och slappnat av så mycket att hon till slut bara har förnimmat hästens värme under sig. Efter åtta veckor av det här lugna inrutade naturmönstret är hon nu på vägg att bli frisk.




fredag 9 mars 2018

Körsbärsträd räddade från järnvägsbygge

På grund av järnvägsbygge mellan Lund och Arlöv var 20 stycken stora vackra körsbärsträd tvungna att röjas ur vägen. Istället för slänga alla träd gick trafikverket ut till allmänheten om frågan om någon ville ta över körsbärsträden i utbyte mot att dom skulle planteras om.
10 stycken av dom gick o rädda och fick nya hem.

Robert Hedegate var en av dom som tog över ett av träden.
- Om det bli några bär till sommaren vet jag inte. Jag hoppas i första hand att det överlever. Vi kommer att vattna ordentligt under våren så får vi se.


onsdag 7 mars 2018

Världens äldsta flaskpost upphittad

Ett par hittade en brun flaska när de var ute på en strandpromenad i västra Australien. De tänkte att det skulle bli en fin hyllprydnad. När de tittade närmare på flaskan, så upptäckte de en lapp och fick reda på att den över 130 år gammal.

Flaskan hade kastats överbord som ett experiment, för att undersöka havsströmmarna, från fartyget Paula den 12 juni 1886.

Både lappen och flaskans autencitet har bekräftast av olika experter, och man har konstaterat detta genom att läsa texter från ett tyskt arkiv som kaptenen hade skrivit.

Guinnes rekord för äldsta flaskpost var tidigare 108 år, men har nu ändrats till 132 år.


tisdag 6 mars 2018

En stor koloni av pingviner har hittats – från rymden

Nyligen har forskare upptäckt att på Danger Islands häckar hundratusentals pingvinpar av arten Adéliepingvin. Ögruppen är svårtillgänglig vilket i sin tur har gett pingvinerna möjlighet att föröka sig utan att bli störda av människor. Ögruppen är omgivet av hav som är fullt av. Det här kunde de se tack vare satelliters bilder.

Från att ha varit på randen till utrotning klassas nu arten som livskraftig, och det är ju bra. 


måndag 5 mars 2018

På Olofströmsskolan Högavångsskolan har energidryck förbjudits

Anledningen till förbudet är att eleverna blir för stimmiga och kan inte sitta still. Det störde lektionerna kort sagt. Lärarna tog ifrån dem energidrycker om de drack på skoltid, detta trots att det lärare inte får ta elevernas saker.

Detta beslutet har fattats av utbildningsnämnden, detta efter att de har lyssnat på lärarnas klagomål över störningar under lektionerna. Men vissa elever gick ner och köpte energidryck så fort de fick höra om beslutet om förbudet för att visa sitt missnöje. En del elever tycker tvärtemot, att det är bra att skolan har tagit tag i saken, men det är fortfarande några som smyger in energidrycker i sina skåp säger Ellen Ågren, elev på skolan.

Försäljning har ökat drastiskt sedan 2014, hela 44 procent. ”Tills vi vet att det är ofarligt, ta bort det från hyllorna”, säger barnhjärtläkaren Peter Munkhammar. Den rekommenderade åldersgränsen för energidrycker är 15 år. Den följs nästan inte alls. Svenska folket konsumerade fem liter per person förra året. 


fredag 2 mars 2018

Krogar i Göteborg säljer inte bara öl utan även lustgas

Flera krogar i Göteborg har erbjudit sina gäster lustgas i berusningssyfte vilket är extremt farligt och även olagligt rapporterar P4 Göteborg. Tillståndsenheten varnar nu två krogar att lustgasförsäljningen som har skett ska utredas.
Bengt-Arne Reinholdsson ordförande för tillståndsutskottet tycker att hela incidenten är mycket allvarlig.

Lustgas är en gas som luktar ganska sött och framkallar skratt. Den används mest inom sjukvården som smärstillande och heter med annat ord dikväveoxid.
Om man tar för mycket kan man få hjärtrubbningar, syrebrist, medvetslöshet och i extrema fall plötslig död.


torsdag 1 mars 2018

Tv-serie recension: Frontier

Frontier handlar om en indianstam som kämpar för att få tillbaka sitt land. De vita männen har tagit deras pälsverksamhet, för de ser värdet i att sälja deras pälsar. Indianerna gör motstånd, men ledaren över de vita männen kommer på den briljanta idéen att skicka in en spion i deras läger. Efter att spionen har bott i deras läger ett tag, så börjar han se världen genom deras ögon och långsamt så bestämmer han sig för att gå över till indianernas sida istället. Tillsammans med indianhövdingen Black wolf jobbar de för att ta tillbaka deras pälsverksamhet.

När jag började titta på serien, så tyckte jag att de hade lite för mycket intriger. Nu när jag har kommit en bit längre, så förstår jag mer vad intrigerna handlar om och därför gillar jag serien bättre nu. Fightingscenerna är väldigt verklighetstrogna och det är ett plus från mig. De är mycket blodiga och våldsamma, men det har jag inget emot, däremot skulle jag inte rekommendera den för den lite yngre publiken.

Jag ger serien 7 av 10 månar. Aaaaauuuuuuuuuuu!!


Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...