torsdag 22 mars 2018

Vildkatter i Skåne drabbade av lungmask

Flera vildkatter har dött i Klippan och man trodde först att de blivit förgiftade av kemikalier, men nu har man konstaterat att det var lungmask. Nu har man också hittat ett fall i Malmö och därför ber Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) skånska kattägare att lämna in prover på kattens avföring, för att se hur stor spridning är.

Lungmask är en ovanlig parasit i Sverige, men är destu vanligare i Danmark. Parasiten lever i sniglar som i sin tur blir uppätna av gnagare och därifrån får katterna i sig parasiten.

Katter som har lungmask visar inte några symptom förräns det är försent. Lungmasken attackerar deras lungor och när det är som värst kan de bara använda 10-15% av deras lungkapacitet.

Detta kan låta skrämmande, men trots det ska man inte stänga in sin utekatt. Katter som vana vid att vara ute går inte att hålla inomhus. Däremot så kan du avmaska din katt på sommaren, då den är mest ute och jagar. Sedan är det också bra att avmaska innan man ska göra ett ingrepp som kräver sövning, exempelvis kastrering, eftersom stress kan förvärra symptomen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...