måndag 26 mars 2018

Mannen som lever med tre hjärtan

Emil Johansson har fått inopererat två pumpar intill hjärtat. Detta på grund av att han hade hjärtsvikt, och det upptäcks ofta senare i livet. Han har sportat jättemycket men trots det inte kunnat träna upp någon vidare kondition.

Han kom till sjukhuset i Lund när han egna hjärta inte orkade mer. Snabbt var det konstaterat att han skulle behöva två elektriska pumpar då det inte fanns något tillgängligt hjärta som passade honom. Det är jättemånga personer som har en pump men han är den enda personen som har två pumpar i norden. Det finns bara ca tio personer i världen som har dubbla pumpar. Hjärtat har två kammare, en som går till lungorna för att syresättas och en som för det syresatta blodet ut i kroppen genom kroppspulsådern.

Normalt sett så tar inte höger sida inte så mycket stryk hos hjärtpatienter men i Emils fall behövdes det även en på höger sida. Detta gör det hela väldigt unikt, pumparna är tillverkade för att sitta på vänstra sidan. Pumpen på högra sidan är mycket större än vad man brukar ha.

Nu har Emil ingen puls med det beror på att turbinerna snurrar konstant och skapar ett jämt blodflöde.

Så småningom kommer han bli transplanterad ett nytt hjärta ,men till den dagen kommer får han gå runt med pumpar, kontrollenheter och batterier.

Nu mår Emil utmärkt bra. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...