tisdag 20 mars 2018

Tankeläsande robotar har börjat utvecklas i Japan.

Japan är ett av de modernaste och trendigaste länderna i världen. Nu har forskare i staden Kyoto börjat utveckla ett program som ska kunna läsa dina tankar, för att sen kunna framställa dem i bildform.

För att ett sånt här program ska kunna fungera måste det vara självlärande, anledningen är att datamängden är så stor att människor inte skulle kunna klara av det. Detta kallas kallas för artificiell intelligens, något man ofta hör nämnas i filmer men också allt mer i datasammanhang.

Programmet kunde återskapa bilderna personer fick se genom att mäta och analysera hjärnaktivitet. Bokstäver och geometriska former fixade den ganska bra, andra bilder som för exempel en guldfisk i en fiskskål blev däremot suddigt och otydligt.

Det här är bara början till något mycket större och än så länge så skrapar de bara på ytan. Våra hjärnor är helt komplexa, så att för ett datorprogram ska kunna verkligen ”läsa våra tankar” ska man ta med en rejäl nypa salt, men det är iallafall en början. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...