onsdag 28 februari 2018

Åtta personer har dött efter intag av en variant av fentanyl

Fentanyl är en medicin som man ger till cancerpatienter, men varianter av denna medicinen har hittat in sig på svarta marknaden. Nu åtalas två bröder för vållande till annans död, efter att ha använt sitt företag för att sälja en variant av Fentanyl i nässprayflaskor på nätet. Det har varit flera som har sålt Fentanyl på nätet, men det är dessa två bröder som har varit en av de största försäljarna av drogen. Den är 50 gånger mer potent än heroin och därför är den mycket svår att dosera. Detta har orsakat över 100 dödsfall över hela världen, bara på ett år, och åtta fall i Sverige. När en ny variant av Fentanyl kommer ut på marknaden så tar det tid innan den klassas som en narkotika eller hälsofarlig vara. De varianterna som bröderna sålde klassas nu som narkotika och/eller hälsofarlig vara. Dock gjorde de inte det när bröderna sålde drogen under 2016, och därför nekar bröderna till brott.


tisdag 27 februari 2018

Nya fynd av sarkofager hittades utanför Kairo

40 gamla sarkofager har upptäckts i en grav tillsammans med ett halsband som hälsar gott nytt år från de döda. Arkeologer har uppskattat att det kommer ta ca fem år att gräva ut hela graven.

Sarkofagerna beräknas vara ungefär 2000 år gamla, i samma vända som de sista faraonerna styrde. De verkar alltså härstamma Kleopatras tid.

I samband med att de utforskade graven hittades även 1000 statyetter. Såna här stora fynd är ovanligt att man gör.

Ordet Sarkofag härstammar från grekiskan och kan tolkas som ”Köttätande sten”. Egyptiska sarkofager höggs ofta ut i granit och var skräddarsydda för att passa just den person som skulle begravas. 


måndag 26 februari 2018

The Simpsons förutspådde att curlinglaget skulle vinna.

Det är inte första gången The Simpsons har sett in i framtidens stjärnor. De visste bland annat att Donald Trump skulle bli president, det visar sig i avsnittet ”Bart to the future” från år 2000. Seriemakarna kunde också förutspå att ”Doctor Who” skulle få en kvinnlig huvudroll samt att Lady Gaga skulle sjunga på Super Bowl.

Men största de förutsåg var att USAs curlingherrar skulle vinna osguldet, och det otroliga var också att det var mot Sverige villket även var fallet i avsnittet ”Boy meets Curl”. 



fredag 23 februari 2018

Är du trött på att skala bananer? Då kan du äta bananen med skalet på!

I Japan har Setsuzo Tanaka skapat en banan man kan äta skalet på. Setsuzo Tanaka har långsamt frusit ner tillväxtcellerna och sedan tinat upp dem villket i sin tur får den effekten att frukterna växer sig större och saftigare och – skalet blir både tunnare och ätbart.

Mongee bananen odlas i västra Japan i speciella växthus, mongee betyder otrolig eller fantastisk.

Bananen är dyr, hela 648 yen vilket motsvarar ca 50 sek. Enligt en talesperson för D&T Farm så planerar de att odla tio gånger fler bananer och även exportera bananerna till andra länder. 


torsdag 22 februari 2018

Pojken som kan rädda världens hav!

Som ni förmodligen redan vet, så dumpas det mycket plast i haven värden över. Ingen har kommit på någon lösning som är hållbar i det långa loppet. Anledningen är att när man rensar haven från plast, så får man också med sig allt djurlivet från haven, och detta vill man ju inte. Men nu har en ung uppfinnare, Boyan Slat, från Holland hittat en lösning på problemet.

Det hela började när Boyan Slat var på en skolresa i Grekland för 7 år sedan och fick prova på att dyka. Till sin häpnad fick han se mer plast och skräp än fiskar. Det fick honom att bli orolig för framtiden. När han kom från resan, så visste han vad hans skolprojekt skulle bli. Han började kolla upp vad det fanns för olika sätt att rengöra haven på och varför det var en omöjlig uppgift. Ett år senare, 2012, kom han själv på en lösning och det var ett passivt system som använder sig av havets strömmar till sin fördel. Samma år presenterade han sin idé på en TEDx Talk, som fick enorm spridning på sociala medier. Han märkte att detta projektet tog mer och mer tid och tillsut beslutade han sig för att hoppa av skolan. Istället startade han en Non-Profit organisation som han kallade för The Ocean Cleanup. Efter att han grundade denna organisation så lyckades han med hjälp av crowd-funding samla in 2.2 miljoner dollar från 38000 donatörer från 160 olika länder. Nu har organisationen funnits i några år och öppnat ögonen för olika entreprenörer i Europa och Silicon Valley och samlat in över 31,5 miljoner dollar. Detta har gjort att hans planer har gått snabbare att genomföra än vad han hade tänkt sig från början och den första prototypen ska vara i funktion redan till sommaren 2018.

Boyan Slat är mycket ung uppfinnare och var bara 16 år när han var på den där klassresan i Grekland. Nu är han 23 år gammal och har fått jättemånga olika priser för sitt arbete med att rengöra haven. Några av dessa priser är Champion of the Earth Award som han blev tilldelad 2014 av United Nations Environment Programme. Förra året, 2017, blev han också tilldelad European of the Year Award av Reader's Digest.



onsdag 21 februari 2018

TV-serie recension: Pretty Little Liars

Pretty Little Liars är en serie på sju säsonger och jag älskade varje sekund av den. Serien handlar om fem vilda brudar som ljuger för att komma upp sig i världen, men allt får ett abruput slut när Alison blir mördad. Resten av tjejerna blir indragna i ett drama som öppnar alla möjliga och konstiga dörrar till olika familjehemilgheter. Snart så fattar de att de själva måste hitta Alisons mördare och sätta stopp för honom/henne.

Serien påminner mycket om Gossip Girls, men jag gillade personkemin bättre i Pretty Little Liars. Tjejerna är som systrar, de gör allt tillsammans och känner varandra utan och innantill.

Pretty Little Liars är perfekt för de som gillar mystik och gåtor inbakat i eldig romantik. Karaktären som har fångat mitt hjärta mest är Spencer Hastings, som spelas av Troian Bellisario, och har även störst roll i serien.

Jag ger serien 10 av 10 månar. Aaaauuuuuuuuuu!


måndag 19 februari 2018

Stulen bil hittad i vattnet i Limhamns småbåtshamn.

På torsdagskvällen förra veckan när två unga män i bil stannade för en person som såg ut att behöva hjälp blev de bestulna på sina mobiler, jackor och även bilen. De säger till polisen att personen de stannade för såg ut att behöva hjälp, i nästa ögonblick hade personen dragit fram något som såg ut som en pistol och flera andra personer omringade bilen snabbt.

Ett och ett halvt dygn senare hittades i vattnet utanför Limhamns småbåtshamn. Registreringsskylten avslöjade att det var samma bil som blev stulen under torsdagskvällen. – Det är en bil som en bit ut i vattnet, i en småbåtshamn i Limhamn. Vi är där och biträder räddningstjänst. Jag vet att de dykt, det ska inte finnas någon i bilen. De fortsätter att söka där, sa Anna Göransson, informatör vid polisens ledningscentral, kort efter larmet. 

 

fredag 16 februari 2018

Nu ska den 30 år gamla djurskyddslagen skärpas till.

Bland annat så kommer elefanter och sjölejon inte få uppträda på cirkus mer. Det kommer även att bli olagligt att överge katter och andra sällskapsdjur. Om något herrelöst sällskapsdjur springer runt på gatorna och man inte kan hitta ägaren så blir det länsstyrelsens ansvar att rycka in, så som det är för hundar nu.

De ska också sätta stopp för plågsamma träningsmetoder så som att dopa för exempel hästar bara för att de ska springa fortare. Regeringen har bett jordbruksverket att utvärdera hur minkarnas förhållanden ser ut på minkfarmarna. Om lagförslaget går igenom träder det i kraft 1 april 2019.

Den här lagen är bra för djuren, för djur ska inte plågas. Man ska ta hand om djur för kärlekens skull, och inte för att vara elak. 


torsdag 15 februari 2018

Christian Hedberg - Ingen vill dricka kaffe med någon som är bitter.

Christian Hedberg spelar i det svenska landslaget i paraicehockey, och ska vara med i OS nu den 9:e Mars. Utöver det gör han så mycket mer. Han har bl. a. skrivit en bok, Ingen vill dricka kaffe med någon som är bitter, och sedan håller han också i föreläsningar.

När han var 26 år gammal så var han med om en klättringsolycka, där han föll 10m och blev förlamad från midjan och neråt. Doktorn sade till honom att han hade två val; antingen lever du på morfin eller så tränar du. När man är med om en sådan här olycka, så är det väldigt vanligt att man sjunker ner i sig själv och stänger ute alla andra. Christian Hedberg var inget undantag, men han lyckades tillsut ta sig i kragen och började med rullstolsbandy. Han höll på med rullstolsbandy ett tag, men sedan blev han inbjuden av en kompis att prova på paraicehockey. Detta visade sig vara ett träningsläger för det svenska landslaget i paraicehockey. Han var inte alls bra på det i början, men  han tyckte det verkade jättekul och när han väl hade börjat på något så avslutar han det alltid. Hans envishet lönade sig och nu ska han vara med i Paralympics i Sydkorea.

http://www.christianhedberg.se/wp-content/uploads/2017/07/kaffebittersmamarginaler.pdf


onsdag 14 februari 2018

Gamla Limhamns historia

Platsen Limhamn har funnits länge och de har hittat gamla skrifter från 1500-talet i Danmark där Limhamn omnämns, fast då kallade man det för Limnöhaffuen. Det var inte förräns 1622 som tre holländare kom på idén om att anlägga ett kalkbruk på platsen. Dock drabbades kalkbrottet hårt av konflikterna mellan Sverige och Danmark. År 1785 beslutades det att familjen Suell skulle få äganderätt till kalkbrottet.

Som sagt, så har platsen Limhamn funnits länge, men det var inte förräns på 1800-talet som man började bygga hus på platsen. Först 1825 började man fiska i Limhamn, och 1850 byggdes de första skolan. Fiske var länge den främsta sysselsättningen i Limhamn, men i slutet på 1800-talet övergick det till industri och gruvsamhälle.

År 1889 byggdes Malmö-Limhamn Järnväg, också kallad "Sillabanan". Samma år byggde Skånska Cement AB en fabrik i Limhamn, som blomstrade under ledning av R. F. Berg, även kallad "Limhamnskungen". En stadsplan för Limhamn kom upp 1888 där kvarteren skulle byggas efter ett rutnätsmönster, men att större delen av husen skulle vara gathus istället för hyreskaserner. R. F. Berg, som hade stort inflytande, var en drivande personlighet inom Egnahemsrörelsen, som dök upp under denna tid, och ville att alla fiskare och arbetare skulle äga sitt egna hus. År 1906 ombildades Limhamn och Hyllie kommun till Limhamns köping, och nio år senare blev det en del av Malmö Stad. Samma år så byggdes Malmö Stads spårvagnar linje 4 till Limhamn och Sibbarp, vilket i sin tur gjorda den tidigare populära MLJ (Malmö-Limhamn Järnväg) lades ner.

Limhamn fortsatte att växa och bredde ut sig mot söder och malmö. Längs kusten vid Ribergsborgsstranden byggde man stora villor till de rika borgarna. Tack vare att spårvagnenslinjen uppkom, så byggdes det villaområden på Erikslustgatan och Linnégatan, vilket i sin tur gjorde att Malmö och Limhamn växte ihop på mitten av 1900-talet.

År 1973 lades spårvagnen ner och ersattes av bussar istället. Järnvägen mellan Kalkbrottet och Cementfabriken delade upp samhället i två delar. Eftersom den bara användes av Kalkbrottet/Cementfabriken, så fick den snabbt öknamnet "Brottets bana". Järnvägen drogs om på 80-talet, detta fick namnet "Genombrottet" och gjorde att man förlängde Kalkbrottsgatan från Linnégatan till Limhamnsvägen. Kalkbrottet stängdes för gott 1994 och då trafikerades inte banan längre. Under 2011 togs de gamla järnvägsspåren bort och ersattes med en vandringsled istället.

Även om industrin och kalkbrottet hade tagit över den största sysselsättningen i Limhamn, så ligger Limhamn fortfarande vid havet. Mellan 1960 och 1999 så fanns det en mycket populär färjelinje mellan Limhamn och Dragör.

År 1967 flyttade min mormor och morfar tillsammans med min mamma till Limhamn. Några år efter att jag föddes flyttade jag och mamma in till stan (Malmö), för att senare år 2006 flytta tillbaka igen. Och nu skulle jag inte kunna tänka mig att bo någon annanstans.




tisdag 13 februari 2018

Forskare har lyckats förhindra dövhet hos möss.

Gensaxen har lyckats förhindra dövhet hos möss vilket i sin tur har gett hopp om att tekniken ska kunna hjälpa människor i riskzonen för dövhet. Det finns en mutation av en gen som utvecklar dövhet både hos möss och människor när de är unga, till slut blir de helt döva av mutationen.

Just den här genen kodar för att hjärnan ska kunna uppfatta ljud. Ljudet i sin tur omvandlas till elektriska signaler som hjärnan tar upp likt en magnet som tar upp metall.

Möss som bar på specifika anlaget kunde man med hjälp av gensaxen klippa av genen så att den inte orsakade hörselskada senare i livet.

Forskare är väldigt förhoppningsfulla om att kunna använda samma sorts behandling på människor en vacker dag. Men för att det ska kunna hända behöver de fler studier.

De måste anpassa tekniken mer till människor så att när de klipper ska de kunna göra det utan att andra gener blir påverkade.

Tekniken med gensaxar är fortfarande väldigt ny och behöver testas mer innan de kan vara helt säkra på att det fungerar utan problem.

Emanuelle Charpentier är namnet på den kvinnan som utvecklade gensaxen Chrispr-Cas9. Det talas även om att hon kommer få nobelpriset i kemi för den här framgången. 


måndag 12 februari 2018

Varg på vift i Skåne

Nu har en stor ensamvarg vandrat in i Skåne igen. Det var när ett par var ute på loppisrunda som de plötsligt något stort ute på en öppen åker. När de kom lite närmare så såg de att det var en livs levande varg. De blev häpna och tvärvände bilen för att följa efter vargen på ett behörigt avstånd så att de inte skulle skrämma den. 

Vargen fortsatte gå mitt på vägen som om den bara var ute på en promenad, den vek in på en liten smal skogsväg som leder fram till en gård. När de kom fram stängde paret av motorn och Katja Gummeson tog fram sin mobiltelefon och filmade när vargen började gå emot dem. Deras hjärtan slog några extra slag när vargen gick förbi bilen och fortsatte bort. Det är ett möte som Katja Gummeson och hennes sambo aldrig kommer att glömma.

Att vargar vandrar så långt ner att de kommer till Skåne är inte helt ovanligt men ändå helt klart unikt. Länsstyrelsen håller på att undersöka vilken varg som har kommit hit. 


torsdag 8 februari 2018

Maayan Ziv, en riktig förebild!

Igår läste jag om appen Access Now, och blev då intresserad av kvinnan bakom appen, Maayan Ziv. Hon har en muskelsjukdom, som gör att hon behöver sitta i rullstol, men det stopppar inte henne! Maayan Ziv är fast besluten om att göra människor mer medvetna om rullstolsbundnas situation. Hon är en aktivist som jobbar hårt med att göra sin omgivning och världen mer rullstolsanpassad. I och med detta har hon skapat appen Access Now, som jag skrev om igår. Efter att hon skapat denna app, så syns hon ofta i TV för att prata om det hon ser som ett problem. Som om det inte vore nog, så är hon också en frilansfotograf, och har jobbat med många kända personer. 2016 fick hon City of Toronto Access Award och även David C. Onley Leadership in Accessability Award. Hon sitter också i ledningen för Toronto Art Council och Centre for Independent living i Toronto. Som ni hör så har hon många bollar i luften och en riktig förebild!


onsdag 7 februari 2018

En ny fantastisk app för de som sitter i rullstol, Access Now.

Maayan Ziv är grundaren till Access Now, som är en app som visar alla ställen som är anpassat för rullstol. Hon sitter själv i rullstol och när hon skulle ut och fira med sina kompisar, så var den första frågan hon ställde sig: "Är det här stället anpassat för rullstolar? Kan jag ens komma in?". Då fick hon en lysande idé; varför finns det inte en app som visar alla ställen som är rullstolsanpassade? Barer, restaurangen eller varför inte tvättstugor. Det finns ju appar om allting just nu, så varför inte en app om vad som är rullstolsanpassat. Appen använder sig av google maps och funkar på ett sånt vis att du filtrera bort alla ställen som inte är rullstolsanpassade. Hittar du ett ställe som inte finns på kartan, men är rullstolsanpassat, då kan du som användare själv lägga dit den, och på så sätt hjälper du andra också.

Jag testade appen innan jag skrev denna artikeln, och än så länge fungerar den inte så bra i Sverige, men det beror på att det finns få i Sverige som använder appen. När fler folk börjar använda appen, så kommer också folk att lägga in fler ställen som är rullstolsanpassade. Maayan Ziv, appens grundare, är ifrån Toronto, Canada och där blir appen bara större och större.

Personligen så tycker jag att appen är en jättebra idé, för då slipper man att oroa sig över om man kommer in på olika ställen, eller hur många trapsteg restaurangen har. Då kan man istället fokusera på att ha skoj med sina kompisar.

Jag tycker rullstolsanpassning i skolor är mycket viktigt, men det är sällan anpassat för rullstolar. Det är kanske 1 av 10 som är anpassade. Så istället för att gå på den skolan jag vill gå i eller den som är närmast, så blir jag tvungen att välja den som är rullstolsanpassad, och den är oftast långt bort från hemmet. Det blir långsamt bättre och bättre, men vi har en lång väg att gå än. Förutom skolor, så är det sällan anpassat på t.ex mataffärer, och hårsalonger. Ett ställe som oftast är rullstolsanpassat är biografen, och det är ju bra, men de har oftast handikapsplatsen på första raden, så att man håller på och bryter nacken när man ska titta på film. Bara för att man sitter i rullstol, så tycker jag inte att man automatiskt ska få den sämsta platsen i biografen. Därför skulle det vara bra att ha en sådan här app, så att man kan få reda på i förväg vilken biograf som har bra handikapsplats, så att man kan välja den istället för den dåliga.


tisdag 6 februari 2018

Kapten Blackbeards historia

Blackbeards riktiga namn var Edward Teach, han föddes kring 1680. Hans piratkarriär började på ett Engelskt skepp som som seglade under det Spanska tronföljdskriget. Efter det mönstrade han till ett skepp från Jamaica där han träffade sin goda vän och mentor Benjamin Horingold som senare gick i pension när piraterna fick tillfällig amnesti. Blackbeard hade fått smak på piratlivet så han fortsatte att kapa och sätta skräck i mäniskorna längs den Nordamerikanska östkusten.

År 1717 kapade Blackbeard och hans män slavskeppet ”La Concorde” vilket han älskade av hela sitt svarta hjärta så han behöll det och gjorde det till sitt eget skepp. Han döpte även om skeppet till ”Queen Anne´s Revenge” och skeppet hade 31 kanoner.

Med sin besättning härjade han i det Karibiska havet, karriären som pirat varade dock bara i två år. Han var expert på att sätta skräck i sina fiender. Öborna kallade honom förutom svartskägg, havsdjävulen. Han var väldigt mån om sitt rykte så han gillade att bli kallad för havsdjävulen för då så blev han känd som den grymmaste piraten av dem alla.

Grym och skoningslös som han var sägs han ha skjutit sin förstestyrman med motiveringen ”Om jag inte skjuter en eller två av manskapet då och då så glömmer de vem jag är”.

När han bordade skepp brukade han sätta ryckande repstumpar i skägget så ansiktet blev dolt i en skum dimma. Ett annat av hans kännetecken var att han hade sex laddade pistoler vart han än gick.

Till slut blev folket så trötta på han sjöröveri och kapande av deras gods att de bad guvernör Spotswood om hjälp att fånga och döda honom. Spotswood skickade ut flera män att fånga Blackbeard, men efter som blackbeard älskade att hålla sig nära kusten och de små öarna kunde inte de stora örlogsfartygen komma åt honom. Guvernören skickade istället flera små skepp som klarade av att komma närmare kusterna och öarna.

Priset på Blackbeards huvud sattes till 100 pund, idag nästan en kvarts miljon i svenska kronor. Jakten på Blackbeard måste ha varit lockande med så mycket pengar att hämta! När Maynard, han som hade tagit sig an att hitta blackberard, fann Blackbeard hade han ankrat vid en liten ö och Maynard beslöt sig för att vänta till morgonen med att attackera.

Men tidigt på morgonen därpå höjde Blackberads män ankaret och seglade iväg med Maynard tätt efter sig. Blackbeard kännde till dessa vattnen lika bra som han kännde till sina egna pistoler. Han åkte in i en liten kanal med sandbanker lite här och där, Maynards skepp gick på grund men de fick loss skeppen efter några timmar och kom ikapp. När de var ifatt så möttes de av ett enormt motstånd som kostade Maynard sju av hans mannar livet. Då sa han till några av sina män att gå ner under däck så att Blackbeard skulle tro att det var säkert att borda skeppet vilket han också gjorde med tio män. Men han blev rejält överraskad när Maynards män kom upp och på däck igen. Blackbeard var inte en sån man som skulle ge sig utan en blodig kamp till döden. Det blev en lång strid där Blackbeard fick ta emot 20 hugg och fem pistolskott men till slut så stupade han och huvudet kapades av och sattes längst fram på Maynards skepp där alla kunde beskåda det. Det sägs att när Blackbeards kropp kastades i havet simmade det sju varv runt skeppet innan det sjönk till bottens eviga vila.

Blackbeard har blivit så känd att han har varit med i filmerna ”Pirates of the Caribbean” och det älskade spelet Assasins Creed-spelet Black flag. 


måndag 5 februari 2018

Knuts kulle


Kuts kulle är egentligen en forntida kungagrav men den har aldrig blivit utgrävd så arkeologer har inte kunnat datera den, men man gissar att den är mella 2500 och 3500 år gammal. Men som sagt, det är inte säkert, inte ens dåtidens metalltjuvar gjorde sig besväret att gräva upp den gamla graven.

En sägen om den här kullen är att Knut den store, en före detta kung av Danmark ligger begraven här men det är bara en myt, man vet inte vem som ligger där. Inga av våra nutida barn vet att de åker pulka på en grav från bronsåldern. Det sägs också att att Knuts spöke spökar där vid midnatt. Vill man se honom någon natt ska man springa 12 varv runt graven, då uppenbarar han sig. Kullen i sig själv är 27 meter i diameter och 2,8 meter över havet. Den kallas även för Sibbes hög eller backe men i folkmun idag säger man Knuts kulle, kärt barn har många namn som sagt.

Jag tycker att man borde sätta upp en informationstavla som berättar om kullens historia, den är intressant även om vi vet så lite om den. Det är nog därför den är så lockande, iallafall för mej som blir så sällan intresserad av historiska platser. 


torsdag 1 februari 2018

Djuret som kan överleva var som helst; Vattenbjörnen.

Vattenbjörnen, eller Tardigrade som den också heter, är ett micro-djur, dvs att de är otroligt små. Den största de har hittat är 1,5 mm, men en vuxen blir oftast inte större än 0,5 mm. En nyfödd vattenbjörn är endast 0,05 mm lång. 

Han som först upptäckte detta djur var den tyske zoologen Johann August Ephraim Goeze och gav de namnet vattenbjörn, för att han tyckte sättet de rörde sig på påminde om hur björnarna rör sig. Tre år senare gav den italienska biologen Lazzaro Spallanzani de namnet, som används idag, Tardigrade. Det betyder "Långsam gång".


Vattenbjörnarna har existerat väldigt väldigt länge. De har hittat en fossil som dateras till 530 miljoner år sedan. 


Vattenbjörnarna kan leva i nästan vilken miljö som helst, men mår bäst av att leva i fuktig miljö. Man har hittat vattenbjörnar i vulkaner, i djuphavet, på antarktisk, ja nästan överallt har man hittat de. Vattenbjörnen kan överleva de mest extrema väderförhållanden, så som -272°C eller 150°C. De kan också överleva hög och lågtryck, t.ex kan de överleva ett tryck som är 6 gånger mer än det djupaste djuphavet. Vattenbjörnarna mår bäst i fuktig miljö, men kan överleva uttorkade i 10 år. Dock har det gjorts en rapport om en vattenbjörn som har varit uttorkad i 120 år, men ändå rört på sina ben. Som sagt, vattenbjörnarna överlever det mesta, inte ens radioaktiv strålning kan ta död på dessa fantastiska varelser. De klarar av 1000 gånger så mycket mer radioaktiv strålning än vanliga djur. Och om det inte vore nog, så klarar de små liven också att överleva i rymden, vilket gör de till de enda djuret som kan överleva ute i rymden.

Vattenbjörnen har nu blivit känd på TV genom den nya TV-serien Star Trek: Discovery, där de har uppfunnit en fantasivarelse, som skall vara en kusin till Vattenbjörnen, fast mycket mycket större. Den kan även hoppa genom tid och rum, spoilers det är från denna varelsen de har upptäckt hur man gör ett så kallat "space jump" med sina rymdfarkoster.



Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...