måndag 11 december 2017

Ovanlig fågel får hjälp på fågelhem i Stockholm

I början av december hittades en frusen bortflugen rördrom i en ort utanför Luleå. Den var på vippen till utmattning, – Det såg ut som en stor dunboll och jag fick inte i skallen vad det kunde vara men sedan stack det upp en lång näbb och då förstod jag att det var en fågel, berättar Gunnar Johansson.

Vanligtvis håller Rördrommen till i varmare delar av Europa och Afrika, så det är högst ovanligt att den är uppe i norra Sverige. Paret som hittade den i sin trädgård tog i fågeln i värmen och matade den med strömmingsfileér efter att ha rådfrågat en specialist.

Fågeln piggnade till efter värme och mat och paret efterfrågade lift för Rördrommen till Stockholm där ett rehabiliteringscenter för fåglar var beredda att ta emot den.

Bara någon dag senare fick rördrommen åka långtradare till Gävle där den sen hämtades av personal från rehabiliteringscenter.

– Den vägde nästan ingenting, den har ingen muskelmassa, varken på bröstet eller låren. Fågeln är på gränsen till svältdöd och det är osäkert om den klarar sig, säger Victor Persson, som nu tar hand om rördrommen.

På frågan om hur rördrommen reagerar på behandlingen svarar Victor Persson:
– Han blev lite sur men han har inte huggit mot ansiktet eller slagit med näbben. Han vände sig bort, fräste lite och tittade argt på mig och det är ett bra tecken. Jag håller honom mellan mina ben och låter honom bita i mitt finger samtidigt som jag sprutar in vätskan i näbben. Jag bråkar med en kungsörn varje dag.

Om den klarar sig, vilket inte är säkert i dagsläget, så ska den släppas fri på ett bra ställe som passar fågelns livsstil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...