onsdag 31 januari 2018

Limhamns kyrka & arkiteten August Lindvall

Limhamns kyrka ritades av arkitekten August Lindvall och byggdes 1890 för att ersätta en gammal medeltida tegelkyrka, som hade rivits året innan. Limhamns kyrka hette från början Hyllie nya kyrka, men bytte namn till Limhamns kyrka i samband med att Hyllie församling också bytte namn till Limhamn. Kyrkan är byggd i så kallad Eslövsgotik, med rött tegel och har ett underbart tak gjort av skiffer. Inne i kyrkan finns två orglar, den största av orglarna kallas för "Gamla Bettan". Sedan har de också ett gammalt dopfunt från 1691.

August Lindvall växte upp i området Lugnet i Malmö. Han började att studerade tre år på Tekniska Elementarskolan i Malmö och efter det praktiserade han som murare och timmerman. Sedan flyttade till Berlin och där studerade han ytterligare två år, för att sedan praktisera på olika arkitektkontor. När han hade fått lite erfarenhet, flyttade han hem till Malmö igen och startade sitt eget arkitektkontor. Några år senare slår han ihop sig med Harald Boklund och blev då Lindvall & Boklund. Deras fokus låg i att rita kyrkor, och deras sammarbete höll i 5 år fram till 1900. Efter det gick August sin egen väg och flyttade sitt fokus från kyrkor till bostäder istället. August Lindvall har en utmärkande stil, och man kan verkligen känna igen hans olika bostadshus som han ritat.


tisdag 30 januari 2018

Filmrecension: Insidan ut

Insidan ut är en film som handlar om en liten flicka, Jenny och hennes känslor – Glädje, Rädsla, Ilska, Avsky och Vemod. Deras jobb är väldigt enkelt; Ilskans jobb är att bara vara arg. Vemod är att vara ledsen och deprimerad.

Men så en dag flyttar hela familjen till en ny stad och Jenny får lämna tryggheten från sitt barndomshem och ge sig ut i den nya staden med alla nya intryck och svårigheter. Känslorna uppe i hennes huvud har svår att tackla de nya omgivningarna med dess prövningar. Som om inte det vore nog, så råkar Glädje sugas in, tillsammans med Vemod, i långtidsminnet. Detta får katastrofala konsekvenser, då Jennys glädje kärnminnen börjar förändras till vemod kärnminnen istället. Nu måste de känslorna som är kvar i Jennys huvud samarbeta för att rädda Jenny från att falla ner i vemodets eviga mörker.

Filmen var väldigt bra! Jag kunde verkligen sätta mig in i hur svårt det är att komma till en ny stad och inte känna någon, det kan vara väldigt överväldigande. Jag tyckte också att de fick fram karaktärsdragen för de olika känslorna på ett mycket bra sätt.

Jag ger filmen 6 av 10 månar. Aaaaauuuuuuuuuuuuu!


måndag 29 januari 2018

IMDb- en enorm databas för serier och filmer

IMDb är en mycket stor källa för information om filmer och skådespelare men även mycket mer. Här kan få koll på vem som vann det senaste filmpriset och även se intervjuer och ”behind the scenes” material.

För den som ska gå och titta den senaste biofilmen kan det vara skönt att kolla rankningen från folk världen över, om vad just de tyckte om filmen, plus att man kan ha full koll på sina favoritskådespelare, vad gör de nu? Vilka filmer kommer de att medverka i? Jag upptäckte nyss att Selena Gomez kommer att göra en röst till ”Hotell Transsylvanien 3, en monstersemester”. IMDb är en bra plats om man är intresserad av nyheter och rykten om filmer.

Det grundades 1990 och har vuxit stadigt sedan dess. Över 100 miljoner besökare per månad talar för sig själv, det är den klart överlägsna filmsajten i hela vida världen.

Jag använder IMDb främst för att kolla upp nya intressanta filmer och lägga filmer jag vill se i min watchlist. Har jag sett en film går jag in och betygsätter den. De riktigt ambitiösa användarna skriver recensioner, av skiftande kvaliteter.

 Så om du är filmintresserad så är IMDb rätt för dej. Jag ger IMDb 10/10 månar! Aoowwwwwww!









torsdag 25 januari 2018

Spelrecension: Sleeping Dogs

I Sleeping Dogs spelar man som Wei Shen, en undercover polis, som skall infliltrera den undre världen i Hong Kong. Spelet börar med att en springpojke, från en av de största gängen i Hong Kong, ber Wei Shen att köra en bil fylld med droger till en av deras lokaler. Lyckas du med detta uppdraget, så har du fått en fot in i den undre världen. Sleeping Dogs bygger på en Open World, vilket innebär att man kan gå överallt och man kan välja vilka uppdrag man vill göra. Spelet påminner väldigt mycket om GTA, men istället för att man är i USA så är man i Hong Kong.

Några saker man kan göra i spelet är bl. a. att man kan gå till olika Dojos och utmana deras mästare. Klarar man det, så får man pengar och dessutom kan man lära sig ett nytt fighting move. När man tröttnat på att slåss mot olika mästare, så kan du gå till en bar för att få nya uppdrag.

Huvudsaken i spelet är att man skall göra uppdrag för de olika gängen och samtidigt samla på sig bevismaterial för att sätta de olika gängen bakom lås och bom.

När jag spelar Sleeping Dogs, så är min absoluta favoritgrej, att gå och spöa upp wanna-be gangsters och ta deras pengar. En annan sak jag också tycker om att göra i spelet är att åka till munktemplet och spöa upp munkar och ta deras dyra tobacco.

Jag tycker om att man är så fri i spelet, att man kan klättra på nästan allting, tak, byggställningar, ja nästan allt möjligt. Storyn tycker jag dock är lite tråkig, den lyckades inte fånga in mig, men vad gör det om hundra år när man kan gå och spöa upp precis vem som helst när man vill.

Jag ger Sleeping Dogs 7 av 10 månar! Aaauuuuuuuuuu!

 


onsdag 24 januari 2018

Filmrecension: Tjuren Ferdinand (2017)

Igår var jag på bio och tittade på den nya Tjuren Ferdinand filmen. Den var bra, men ingen film jag skulle vilja se två gånger. Grundstoryn är i stort sett den samma som den gamla Tjuren Ferdinand filmen, men den här är mer mordernt gjord. Några exempel är att de har smarttelefoner, segways, och att pappan är ensamstående med Ferdinand, istället för mamman. Filmen börjar med att Ferdinand är minst av alla kalvarna på gården Casa del Toro, vilket gör honom till en utmärkt måltavla för att bli retad. Det hjälper inte att han inte vill slåss, utan hellre luktar på blommorna. När hans pappa blir utvald av matadoren och bortförd till arenan för att slåss, blir Ferdinand förtvivlad när han inte kommer tillbaka. Ferdinand förstår då att matadoren vann, och flyr gården samma natt för att inte möta samma öde. Han blir senare upphittad av en snäll man och hans dotter och vaknar upp på deras gård till det liv han alltid har önskat sig. Hans drömliv tar dock snabbt slut när han är med om en olycka i stan.

Jag ger den 6 av 10 månar. Aaaaauuuuuuuuuu!


tisdag 23 januari 2018

Filmrecension: Paddington 2

I Paddington 2 får man först reda på hur björnen Paddington som en liten unge kommer till björnen tant Lucy. Tant Lucy har alltid haft en dröm om att åka till London. Hon lär Paddington hur man uppför sig väl och hur man ser det goda i allt och alla.

Nu har det gått några år och Paddington har hittat en familj i London som han trivs med jättebra. Tant Lucy, som fortfarande aldrig har fått se London, fyller snart hundra år och Paddington vill ge henne den perfekta födelsedagspresenten. En av hans vänner visar honom en bildbok som föreställer hela London och Paddington tänker att den är perfekt. Om hon inte kan komma till London själv så kan hon ändå uppleva London genom bilderna i boken.

Men, det är inte bara Paddington som vill ha den ovärderliga boken över London. En före detta cirkusartist vill också komma över den och visar sig vara beredd att göra vad som helst för att lägga beslag på boken…


Personligen tycker jag att Paddington 2 är lika bra som ettan i det stora hela, men har ändå vissa tydliga brister som ettan inte hade. Till exempel tyckte jag mer om animeringen i ettan än vad jag gjorde i tvåan. Visst, den var fortfarande helt okej men de hade kunnat jobba lite till med animeringen tycker jag. Så därför ger jag Paddington 2 fem av tio månar. Aaaauuuuuuuu!


Bildresultat för paddington 2

fredag 19 januari 2018

Min topptiolista över metalband

Five Finger Death Punch 
FFDP upptäckte jag för ganska länge sedan. När jag lyssnar på dem får jag en stark känsla av mystik, och sättet de sjunger på är väldigt annorlunda från exempelvis ACDC eller Black Sabbath. De har sitt eget sätt att göra sin musik extra unik på.


Arch Enemy
Jag började lyssna på Arch Enemy när jag började på Östra Grevie för drygt tre år sedan, och ska jag vara helt ärlig så gillade jag dem inte från början. Men sedan började jag gilla dem mer och mer. Jag gillade speciellt deras sätt att få fram budskapen i låtarna. Det var som att höra på en hårdrocksbiografi om vad de har varit med om, och att de sedan fört över det till musik.


Blood Tears
Jag började lyssna på Blood Tears ganska nyligen och jag älskar deras sjuka, mörka gitarrsolon och deras bra musiktexter. Det är nästan som om de kommer på rytmen och texterna medan de spelar för de får dem att låta så klockrent som en vacker röd klockas ljuva toner. Det är som om man är i ett underbart musikuniversum.
    
Black Diamond
Deras låttexter är unika. De spelar aldrig på samma sätt två gånger. Till varje ny låt de släpper så har de ett nytt sätt att få fram texterna på. De slutar aldrig förvåna mig över hur många sätt de får fram de olika texterna på.
 
Ghost
Ghost är helt tvärtemot Black Diamond. De verka ha ett tema av mörker på alla låtar de spelar, men det är som deras sätt att sticka ut från mängden. Hur de med sitt mörker lyckas få fram de underbaraste texterna som passar så perfekt, ungefär som en vacker röd ros av musik. Det är som att läsa musikpoesi


The Saints
När jag lyssnar på The Saints får jag känslan av att de är galna och unika. Deras låttexter är galet bra. De spelar en väldigt vild musikstil men på något sätt så är det ändå så att musiken och orden i deras låtar hör så perfekt ihop, som en hand i en handske.

Slayer
Slayer har en egen stil på alla sina låtar och låttexter. Deras texter har mycket tankar bakom orden. Jag får i alla fall känslan av det varje gång jag lyssnar på dem, och det är antagligen därför jag tycker om dem. Deras musik tillsammans med musiktexterna är så perfekt kombinerade, som mjölk med kakor ungefär.


Motörhead
Motörhead har väldigt många gitarrsolon och de spelar väldigt fritt utan någon speciell struktur. De gör det de älskar, och det är att göra musik. Det hörs i deras musik och i deras låttexter framstår det väldigt tydligt. Jag tror att det är därför jag tycker om att lyssna på dem.

Van Halen
Van Halen har en väldigt unik spelstil och de gör sin egen version av varje låt de har gett ut. De har väldigt blandande rytmer och det är vad som får de att vara så bra som de är. Det är också därför jag gillar dem.

Black Sabbath
Black Sabbath är som en spelande klocka. Både deras låttexter och musikstil är så perfekt sammankopplade, och det får mig att rysa. Det är som en mörk ängel som sjunger ut sina förtvivlade tankar i den mörka världsrymden. De är helt makalösa. Jag fattar inte hur de får sina låttexter att låta så förtvivlade. Det är en helt annan dimension av förtvivlan som jag aldrig hört förut, och heller aldrig senare. Det är därför tankarna flödar fritt när man lyssnar på dem, och det är också därför jag gillar dem så mycket.

onsdag 17 januari 2018

Spelrecension: Red Dead Redemption

Red Dead Redemption utspelar sig i vilda västern, där man spelar som John Marston, en föredetta bandit. Han har varit ute på jakt, men när han kommer tillbaka hem, så märker han på långt håll att något är fel. När han kommer närmare, så ser han att hans fru och son är borta. Möblerna ligger huller om buller och fönsterna är sönderkrossade, allt tyder på att någon har varit i huset och kidnappat hans familj. Hans tankar går direkt till hans gamla kompanjoner från tiden som bandit. För att rädda sin familj kastar han sig in i den kriminella världen igen.

Red Dead Redemption har en stor öppen värld, där man kan välja om man ska vara en av de goda eller en av de onda. Om man vill gå den goda banan, så kan man hjälpa sheriffen att t.ex fånga in ett band av banditer. Däremot om väljer att gå den onda vägen, så kan man t.ex gå med i ett annat banditgäng och hjälpa de att råna ett tåg. Oavsett om du väljer den goda eller den onda vägen, så måste du göra olika uppdrag för att gå upp i rank. När du går upp i rank, får du mer respekt och mer makt, och du får mer information om vad som hänt din familj.

Förutom att vara bandit eller sheriff, så kan man jaga, fiska, fånga vildhästar, leta efter diamanter, och guld. I stort sätt så är spelet väldigt öppet, man kan göra i princip vad som helst, man kan t.o.m strunta i att rädda sin gamla familj och rida och leta upp en ny familj istället.

Personligen så tycker jag att det inte finns något bättre vilda västern spel än Red Dead Redemption, om man vill leva sig in i världen om hur det är att vara en sheriff eller bandit. Jag älskar också att spelet är så fritt. Själv valde jag att gå den onda vägen och bli bandit, jag började spelet med att döda sheriffen i byn där jag och min familj bodde.

Nu har Red Dead Redemption funnits ganska länge och tvåan är på väg. Jag kan knappt vänta! I tvåan börjar man som bandit, där har man inget val. Sparar mig jättemycket tid, då jag ändå tänkt gå den onda vägen igen.

Jag ger spelet 8 av 10 månar. Aaauuuuuuuuu! Det enda som kunde varit bättre är kontrollerna i spelet.


tisdag 16 januari 2018

Rock rage radio

Rock rage radio var den appen som som radioskaparna var oroliga för att skapa för att de håller inte tillbaka på den tuffa hårda musiken och snacket är väldigt fritt. De var väl rädda för att den sortens frihet med ord inte skulle uppskattas av äldre och den traditionella Amerikanska radiolyssnaren. Men oj vad fel de hade! Radiokanalen slog ner som en bomb bland lyssnarna och alla ville ha den. Folk älskade idén om att ha en radiokanal som spelade de klassiska hårda metal och hårdrocksbanden så som Möterhead och Five Finger Death Punch.

Varje dag har Radiokanalen ett tema som för exempel kvinnostödjardagen varje onsdag, då spelar de bara band som har kvinnliga frontfigurer. En av mina personliga favoritprogramledare är ”Rock Godess”, hon har koll på alla nya band som är på väg upp och håller även koll på konserter och events. En annan som regerar mitt hjärta är ”back seat education” programledaren spelar gamla godingar och är ofta ute på fältet och kollar in nya rockpubbar och alla typer av ställen relaterade till hårdrock/metal.

Innan jag började lyssna på Rock Rage Radio hade jag knappt någon koll på denna typ av musik. När jag laddade ner appen och började lyssna så upptäckte jag att jag bara hade skrapat på ytan, det finns så mycket mer till den här musiken än vad jag kunde ana. Detta var för tre år sedan och nu är jag insatt i den hårda musikens värld. Jag visste att jag tycket om musikstilen, men inte att jag kunde älska den så mycket som jag gör. Det har förändrat mitt liv till det bättre. Så om ni är trötta på samma musik ska ni ladda ner appen.

Keep on rocking til the world explodes! 


torsdag 11 januari 2018

Radiohead stämmer Lana del Rey

Lana del Rey har gjort en låt som heter "Get Free", som är otroligt lik Radioheads låt "Creep" och därför stämmer nu Radiohead Lana del Rey. Hon har gått med på att kunna ge 40% av sina royalties, men Radiohead vill ha 100%. Detta i sin tur är väldigt komiskt, om du frågar mig, för Radiohead har redan blivit stämda av The Hollies, för att Radioheads låt "Creep" påminner mycket om deras låt "The air that I breath". Då förlorade Radiohead striden, och nu gör de exakt samma sak mot Lana del Rey.

Personligen så tycker jag att man borde sluta stämma arister som gör låtar som påminner om varandra. Visst, det är inte okej att sno en låt rakt av, men man måste ju få hitta sin inspiration någonstans ifrån och för det tycker jag inte att man ska bli stämd. Sen kan man ju nämna var man har fått sin inspiration ifrån, så att de som har gjort låten man hittat inspirtation ifrån, får sitt erkännande.





onsdag 10 januari 2018

Fyra döda i Bjärred, misstänkt familjetragedi.

Igår vid 16-tiden, larmades polisen om en person som inte kommit till jobbet. När polisen kom till platsen, så upptäckte de fyra döda personer i en villa i Bjärred, två vuxna och två barn. Polisen har arbetat där hela natten och samlat bevismaterial som teknikerna på polisstationen ska kolla på senare. Än så länge har polisen kommit fram till att det troligtvis inte är någon utomstående som begått mordet, utan att det är någon inne från huset. Polisen har sina misstankar redan, men de är långt ifrån klart. De har inte gått ut med så mycket information till allmänheten som respekt för de som har dött.

Jag tycker att det är fruktansvärt att sådanna här saker händer över huvud taget. Det känns extra jobbigt för att det har hänt så nära. En sak är väldigt konstigt, att folk ringer polisen för att en person inte kommer till jobbet på en dag. Har det hänt något tidigare, för att få de att bli misstänkta om att något hänt så snabbt? Jag undrar vad som hänt? Kan det ha varit ett skiljsmässogräl? Mannen kanske fick panik när frun skulle lämna honom? Sköt han allihopa och sen sig själv? Hur som helst så är det en tragedi och att det hänt i Sverige och lilla skåne.


   

tisdag 9 januari 2018

Misstänkt handgranatsexplotion i Vårby gård.

En man dog och en kvinna skadades, två poliser står på torget och besvarar frågor från chockade boende i området. Polisen har ännu ingen misstänkt för brottet och de har ännu inte fastslagit att det rör sig om en en handgranat.

Den var vid elva tiden i söndags i Stockholmsförorten som händelsen inträffade. Enligt olika vittne ska ett par ha kommit cyklande, mannen ska stannat och plockat upp något från marken. Det verkar inte som attacken har varit riktad utan snarare som en tillfällighet att det var just dethär paret som drabbades.
– Det mest troliga är att det var en handgranat som exploderade. Helt säkra kan vi dock inte vara innan teknikerna är klara med sin undersökning, vilket blir troligtvis senare i nästa vecka, sa Lars Bröms, kriminalpolisinsatschef, i ett uttalande som lades upp på polisens hemsida igår.

Under 2017 beslagtogs 23 handgranater i Stockholmsregionen. Under samma period detonerades 12 handgranater, enligt statistik från den nationella operativa avdelningen (NOA). Det är en kraftig ökning sedan 2015.

Många av de handgranater som polisen beslagtar kommer ifrån Jugoslavien och tillgången på dem verkar vara god.

torsdag 4 januari 2018

Donald Trump hotar Steve Bannon till tystnad

Trumps tidigare chefsstrateg och rådgivare, Steve Bannon, har vänt Trump och Vita Huset ryggen och går till anfall mot honom i Michael Wolffs kommande bok.

Donald Trump skrev ett varningsbrev till sin tidigare chefsstrateg. I detta varningsbrev hotar han till tystnad. Enligt nyhetssajten Politico står det bland annat i brevet att ”Mr. Trump och företaget kräver härmed att du upphör med att avslöja konfidentiell information, att nedvärdera Mr. Trump, hans familj, hans eller deras företag och/eller Företaget, och att kommunicera med media (…) Mr. Trump och företaget förbehåller sig rätten att vidta rättsliga åtgärder mot dig. Skulle det ske kommer de vidta alla möjliga handlingsåtgärder och söka alla tillgängliga rättsmedel, inklusive skadestånd, i den utsträckning som lagen tillåter”.

I ett uttalande säger Donald Trump att ”Steve Bannon har inget med mig eller mitt presidentskap att göra. När han fick sparken förlorade han inte bara sitt jobb, utan även sitt förstånd”.

Bildresultat för trump bannon

onsdag 3 januari 2018

Buskörning i Bjurholm

Människorna i Bjurholm har tröttnat på att ungdomar åker och sladdar med sina trimmade a- och epa-traktorer. Bjurholm är ett litet samhälle där en del ungdomar upplever att det inte finns så mycket att göra.

”Det finns ju inte jättemycket att göra just i Bjurholm. Det är ju köra som är det mesta. Vi har ju UG (ungdomsgården), men det stänger kl 23. Det är inte direkt att man åker hem kl 23.”, säger Julia Lindblad som är en av dem som tycker om att köra runt och sladda.

”De körde till och med på uppesittarkvällen och julafton”, säger Ann-Kristine Åberg till SVT Nyheter. ”Det var fruktansvärt, småbarnen som var hos mig vaknade och grät.”

En journalist från SVT Nyheter frågar polisen i Västerbotten var det är okej att sladda. Polisen svarar: ”På inhägnat område är det okej att sladda. Där ingen annan kan komma in”.

Personligen tycker jag att om man stör sig så otroligt mycket på att de kör omkring i samhället så borde man, med ungdomarnas hjälp, anlägga en sladdbana utanför samhället. Då skulle ungdomarna få ett eget ställe att vara på, plus att de skulle inte störa omgivningen. 
Bildresultat för epa traktor 740

tisdag 2 januari 2018

Förbud mot elfenbenshandel i Kina

Alla stora marknader för elfenbenshandel har lagts ner och stängts. I söndags stängdes de sista fabrikerna och butikerna som hanterade elfenben. 

Elfenben har länge varit en populär vara att handla med för man kan göra många olika saker av materialet så som pianotangenter och prydnadsföremål. Många organisationer hyllar Kina för elfenbensförbudet. Den stora Kinesiska basketstjärnan Yao Ming har ställt sig bakom förbudet. – ”Det här kommer att göra enorm skillnad för våra djurskyddskampanjer i Afrika”, meddelar WWF:s Afrikachef Fred Kumah. 

För några år sedan förstörde kinesiska myndigheter 6 ton elfenben. Detta var en insatts för att att rädda djurliv och stoppa olagliug handel uppgav den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. 

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...