måndag 27 augusti 2018

Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna där så jag tar och gör ett "Break" från bloggandet. Det kommer vara i två terminer.

Jag kommer tillbaka med nya saftigare historier och nyheter, så håll till godo.

AAAAOOOOO!!


torsdag 9 augusti 2018

12-åriga Elise räddar 19-åriga Olga från att drunkna

Under ett dansläger i Öjebyn var deltagarna och badade på badplatsen Hamnviken, där den 19-åriga Olga, som inte kunde simma, stod på bryggan då en annan deltagare gick fram till henne och puttade till henne på skoj för att personen tog för givet att hon kunde simma. Efter ett tags panik upptäckte en deltagare, Elise, som var i vattnet en bit bort att Olga hade problem. Genast så började Elise simma mot henne och när hon kom fram försökte hon hjälpa henne att hålla huvudet ovanför vattenytan, samtidigt som hon började simma med henne hängandes på sig in mot land, så började hon ropa på hjälp. En lägerledare hör ropen och ser hur Elise simmade med en hand samtidigt som hon försöker hålla Olgas huvud ovanför vattenytan. Genast så kom de och hjälpte Elise få upp Olga på land. Elise blev utsedd till lägrets hjälte och fick ett diplom för sina heroiska handlingar.

onsdag 8 augusti 2018

Autisktisk pojke blir misshandlad av polisen

Den tredje juli i Södra Sandby blir en 16-årig autistisk pojke misshandlad av polisen. Erik, som pojken hette, var ute på och lekte cowboy med ett leksaksvapen, då en kvinna kör förbi honom och är orolig att det är ett riktigt vapen. Hon larmar då polisen och uttrycker att pojken verkar ha en störning och går runt i sin egna lilla värld.

Polisen kommer snabbt till platsen, kliver ur sina bilar och ropar att de är från polisen och säger till Erik släppa vapnet och gå långsamt fram mot poliserna. Tack vare polisens okunskap om hur man hanterar en person med autism, blev Eriks arm bruten på tre ställen.

Eriks pappa, Martin Näslund, är såklart väldigt arg över hur polisen har hanterat hans son. Han ville göra en polisanmälan, men fick inte pga att där redan fanns en polisanmälan, polisens egna. Polisens utredning lades ner dagen efter händelsen, och ingen åtgärd är utförd.

Doktorn som har tog hand om Erik hade konstaterat att det var övervåld, men fick tillsägelse att inte gå ut i media, för det skulle kunna skada sammarbetet mellan polisen och sjukhuset.

Detta är inte första gången polisen har behövt handskas med en autistisk person, bara en kort tid sedan blev en 20-åirg autistisk man skjuten av polisen i stockholm och dog.

Jag tycker att polisen borde få mer utbildning i hur man ska hantera människor, särskillt de som har någon form av störning. Det som nu har hänt, ska inte få hända, och nu har det hänt två gånger under väldigt kort tid. Det visar på poliserns okunskap om hur man hanterar folk med en störning.


måndag 6 augusti 2018

Gravt överviktig katt omhändertogs av Polisen i Lund.

Länsstyrelsen fick in en anmälan om en mycket överviktig katt. De skickade ut två djurskyddsinspektörer som gjorde en oanmäld visit hos kvinnan som var ägare till katten.

Det djurskydds inspektionen såg var att två katter verkade må bra och att en tredje var skygg samt gravt överviktig.

Kvinnan försvarade sig med att den överviktiga honan fick dietfoder, men vanligt torrfoder stod framme till de andra katterna så den kunde med lätthet komma åt de andras mat.

De sa till kvinnan att ta sin katt till veterinären i närmsta veckan för att kontrollera att den inte led av några sjukdomar på grund av fetman och för att utarbeta en bantningskur.

När de fortfarande efter två veckor inte hade fått något intyg från veterinär fattade de beslutet att tvångsomhänderta katten omedelbart. Då for Lundapolisen ut och hämtade katten.

Polisen tog katten till veterinären som gjorde bedömningen att katten var "Fet, Mjällig och glanslös" samt att den måste bantas. Veterinären fastslog att den också var vänlig så omplacering kunde vara en lösning.

Nu i Augusti fick kvinnann besked från länsstyrelsen att hon måste göra sig av med alla sina djur och att hon inte får ha något djur över huvud taget. 

Det är ovanligt med grav övervikt hos katter. När de är så feta så ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, precis som hos oss människor.

torsdag 2 augusti 2018

Matrecension: Subway

Igår åkte jag till Lund för att hälsa på min kompis Tim. Vi träffades på stationen och bestämde oss för att äta på subway. Jag brukar inte äta på Subway så ofta, men igår var jag sugen på det. Subway är en snabbmatskedja, som säljer baguetter med olika fyllning.

Jag beställde in en som hette American Steakhouse Melt, den var som en avlång hamburgare med BBQ-sås. Min assistent beställde en Chicken Teriyaki, som då är fyld med kycklingbitar, sallad, ost och sås.

Jag tyckte min American Steakhouse Melt var superbt god! Man kunde riktigt känna hur alla smaker passa perfekt ihop.

Jag har varit på en del olika Subway restauranger i mina dagar, och det är alltid lättåtkomligt för rullstolar.

Jag ger maten 7 av 10 månar.

Jag ger servicen 7 av 10 månar.

Jag ger restaurangen 7 av 10 månar. Aaaauuuuuuuuuu..!


tisdag 31 juli 2018

Kor får äta bananer i torkan

Den extrema torkan som härjar i landet har har orsakat brist på höbalar vilket i sin tur leder till att kor och andra djur inte får tillräckligt med mat.

Flera av butikerna som tillhör livsmedelskedjan Netto har börjat skänka ut överbliven frukt och grönt till lantbrukare som ger det till sina djur då tillgången på foder är stor.

Ett par av bönderna som använder Nettos tjänst är Sven-Olof och Kerstin Nilsson som är glada för maten som annars skulle ha slängts.

" Vi brukar få 35 till 40 höbalar efter skörden, men i år blev det bara 14. Då är det alla tiders att vi får den här maten att dryga ut lite med, säger Sven-Olof Nilsson.

Värmen har ställt till med många problem, vissa bönder känner sig tvungna att ta till nödslakt för att fodret ska räcka över vintern men många slakterier är redan fullbokade. Då grillningsförbud råder under torkan kan det göra det svårare att sälja kött.

Nu köttförsäljningen tagit fart, en teori är att folk vill hjälp lantbrukarna i deras kniviga situation.



måndag 30 juli 2018

Kopplat lejon på promenad i stan

Länsstyrelsen i Östersund fick in en minst sagt märklig anmälan; Någon hade observerat ett stressat lejon i koppel på stan.

Djur skötaren på Frösö Zoo blev mycket konfunderad när han tog emot anmälan, han visste inte vad han skulle tro.

De tar alla anmälningar på största allvar, men i det här fallet var det falskt larm.

Det var sannolikt inget Lejon, utan nämligen hunden Abbe, som är av rasen Lejonberger som nyligen hade klippt sig. Klippningen han fick kallas för lejonklippning, det är troligt vis detta som har fått någon att tro att de såg ett lejon på stan.

Ärendet är nedlagt.

 

torsdag 26 juli 2018

Snart blir det enklare att få ut medicin till glesbyggden med hjälp av drönare

Förr i tiden när man bodde ute på landet och man blev sjuk, fick åka en lång bilfärd för att prata med en doktor. Nu med dagens teknik kan man lätt prata med en doktor via en app i sin telefon, men problemet kvarstår att om du får ett recept utskrivet, så måste ändå hoppa in i bilen och köra hela vägen fram och tillbaka.

Nu håller studenter på Chalmers tekniska högskola i Göteborg på att utveckla en drönare som ser lite annorlunda ut. Den lyfter och landar som en vanlig drönare, men ska med hjälp av något som liknar vingar få drönaren att kunna flyga längre. Den ska också kunna bära upp till 8kg, för att förutom medicin ska den också kunna flyga ut utrustning till folk som är strandade i vildmarken.

En testflygning av en fullskalig modell planeras till våren 2019.

onsdag 25 juli 2018

Torkan sätter käppar i hjulen för krögarna på hamnfestivalen i Limhamn

Den här värmen är underbar, men den har också vissa nackdelar också, så som torkan. Denna sommaren har varit rikitigt riktigt varm, men också haft rekordmånga bränder, så nu är det totalförbud mot att grilla, förutom om man grillar på sin egna tomt.

Detta har nu satt krögarna, på hamnfestivalen i Limhamn, i klistret, eftersom de hade planerat och köpt in mängder med kött för att grilla under festivalen. Nu har man fått tänka om och hitta andra lösningar. En av krögarna har valt att grilla köttet på annan plats och sedan transportera tillbaka köttet igen, medan andra har valt att byta ut kolgrillen mot en elektrisk version istället.

Krögarna är glada att de hittat andra lösningar, men är ändå ledsna att de inte får sprida den härliga grilldoften över festivalen.

måndag 23 juli 2018

Varmaste Juli på minst 260 år

SMHI säger att detta Juli är de varmaste på 230 år sedan temperaturmätningarna började i Stockholm år 1756. Även om inte månaden är slut än har den redan slagit rekordet för flest antal dagar där temperaturen går över 30 grader.

"Det som utmärker den här sommaren är att värmen håller i sig. Någon dag över 30 grader är inte märkvärdigt men det har varit otroligt ihållande, det är det som är sensationellt, särger Bengt Lindström, metrolog för SMHI.

Det här med att sommaren är kort får vi stryka tillägger Bengt Lindström.

Värmen hjälper precis inte mot bränderna, det har ju regnat lite under sommaren men inte tillräckligt för att stoppa bränderna som som härjar fritt i de Svenska skogarna.

torsdag 28 juni 2018

Bekämpningsmedel i bananer förstör för djur och natur

Vi svenskar äter upp mot 190 miljoner kg bananer om året. Tragiskt nog använts mycket bekämpningsmedel på bananodlingarna nu. Det gör att människor och djur som är runt om bananodlingarna blir sjuka och får olika symptom såsom utslag och i vissa fall så dör djuren.
Bananodlingarna skövlar också regnskog som gör att vissa djurarter är nära utrotning. Tänk på det nästa gång du köper bananer.

onsdag 27 juni 2018

Skräp på havsbotten förstör miljön

Svenska vatten drabbas av nedskräpning i form av fiskeredskap och nät som har tappats på botten. EU-pengar har avsats för att kunna städa upp havsbottnarna från nät och hummerburar som ibland har haft levande humrar i sig. Dykare och fiskare känner sig glada att hjälpa till att åter rena haven från skräp. De får en skön, varm känsla inombords men de behöver mer pengar för att kunna rengöra hela den svenska kusten.


tisdag 26 juni 2018

Barn sköt med pistol inne på IKEA

En man som var inne och shoppade i ett IKEA varuhus i Indiana-USA upptäckte under shoppingturen att han hade tappat sin pistol som var laddad.

Strax där på satte sig några barn i den soffa mannen tidigare provsuttit och även tappat sin pistol. Ett av barnen tog upp pistolen och sköt ett skott inne i varuhuset, ingen kom till skada under incidenten och IKEA-varuhuset kunde hålla öppet samma dag.


torsdag 21 juni 2018

Min stockholmsresa: Vaxholm

Det har nu gått ungefär två veckor sedan jag kom hem från min stockholmsresa och nu tänkte jag dela med mig av godbitarna från min resa.

Först vill jag berätta om när vi åkte till Vaxholm.

Vi började dagen med frukost på hotellet, och gjorde några extra frukostbullar för att ta med som picnic till Vaxholm. Sedan kollade vi upp varifrån man kunde ta båt till Vaxholm ifrån, men det var svårt att hitta rätt information. Tillslut hittade vi en kaj där de gick båtar till Vaxholm ifrån, men när vi väl kom dit, så gick det bara två båtar på hela dagen, och ingen som passade oss.

Från att glädjen stod i blom, blev vi snabbt vissna blommor istället, men vi gav ändå inte upp. Vi fortsatte leta efter en båt och gick mot en annan plats där andra båtar gick ifrån. På vägen dit fick vi av ren tillfällighet syn på båtar och bestämde oss för att kolla om någon av dessa gick till Vaxholm.

När vi kom fram till kajen, såg vi att det gick flera båtar till Vaxholm, och glädjen stod i blom igen. Personalen på båtarna var jättetrevliga och hjälpsamma. Normalt sett skulle vi få betala för den extra assistenten, men vi fick hela båtresan gratis, både fram och tillbaka.

Båtresan till Vaxholm var helt underbar. Jag satt ute på däck tillsammans med mina två assistenter och njöt av vinden och vågorna som slog mot båten, som stänkte ner oss lite då och då. Efter ungefär en timme var vi framme på Vaxholm och gick i land.

Vaxholm såg alldeles idylliskt ut, speciellt nu på sommaren. Vi gick på smågatorna och tittade på affärerna, när vi gick förbi en pizzeria som doftade alldeles för gott, och vi kunde inte motstå att köpa take-away pizza. Vi hade blivit varnade om de dyra priserna på Vaxholm, men när man är på semester så kan man unna sig.

Med pizza i hand gick vi ner till en mysig plats vid vattnet och satte oss och började äta och titta ut över skärgården. Efter måltiden gick vi på en liten runda i ett grönområde i närheten. Där passade en av mina assistenter på att bada och det såg väldigt härligt ut. Sedan så satt vi oss och bara njöt i solen och lyssnade på den vackra fågelsången.

Tiden gick och alldeles för snart var det dax att åka tillbaka in i city igen, men innan dess han jag avnjuta en stooor mjukglass.









måndag 18 juni 2018

Många Twitterkonton tros vara botar.

På det populära sociala mediet Twitter verkar det finnas många botar som skickar ut Tweets, alltså inlägg hela dagarna i ända. Forskare som är anställda vid försvarsmakten jobbar nu med att försöka kartlägga hur mycket av det politiska tweetandet som som kommer från verkliga personer och hur mycket som kommer ifrån botar.

Forskarna vill framförallt upptäcka så kallade påverkansoperationer, det kan handla om falsk nyhetsspridning till att få ett ämne att framstå som "jätte hett" när det i själva verket är lika svalt som en iskub.

Den högsta prioriteten för forskningen är inte att se om det rör sig om en människa eller en bot som retweetar. Huvudsyftet är att få en så klar bild som möjligt över situationen ser ut och hur hur mycket det kan påverka allmänheten och det politiska klimatet.

Så ta det ni läser på Twitter och andra sociala medier med en nypa salt!


torsdag 14 juni 2018

En imponerande klättring av en tvättbjörn

Det var tidigt på måndagsmorgon då en tvättbjörn tog till flykt upp på på väggen av Plaza-skrapan i Saint Paul i Minnesota, skrämd av ett pågående byggarbete.
Folk tittade med rädsla och skrämd förtjusning hur en liten tvättbjörnshona klättrade långsamt upp våning för våning. Ett enda felsteg och hon hade fallit mot en säker död. Men hon föll inte, hon tog istället en tupplur på varje våningsplan och till sist kom hon upp på en hissnande höjd på 25 våningar och nådde taket där viltvårdspersonal hade lagt ut fällor med kattmat som räddade tvättbjörnshonan som räddade och senare släppte ut henne i det fria igen.

Hela äventyret kunde följas på twitter, förbipasserande och journalister gav tvättbjörnen en egen hashtag efter radiokanalen som låg precis intill byggnaden. Under #MPRraccon kunde man se filmer och följa hennes äventyr upp för skyskrapan.
Till och med Hollywoodregissören James Gunn blev känslosamt berörd av händelsen och erbjöd sig att skänka 1000 dollar till välgörenhet i ära till den som räddade tvättbjörnen.


onsdag 13 juni 2018

En svart svan gillar att göra trädgårdsarbete

Möt denna vackra svarta svanen som älska att göra trädgårdsarbete, som t.ex att trimma buskar, rensa ogräs och den hjälper också till att mata fiskarna i dammen. De svarta svanarna kommer ifrån Australien, och finns också på flaggan för västra Australien. Trädgårdsarbete verkar vara något som svarta svanar geniunt gillar att hålla på med. Det kan komma från att vilda svarta svanar bygger sitt bo av ogräs.

Vill man se en svart svan, behöver man inte åka så långt. När jag va i stockholm förra veckan, träffade jag ett par som berättade att det fanns en svart svan i Hässleholm. Om den också gillar att hålla på med trädgårdsarbete vet jag inte, men värt att åka och titta på vilket fall som helst.  


tisdag 12 juni 2018

Man från Sundsvall lurade kvinnor via dejtingsajter

En 26-årig man från Sundsvall dömdes idag till 2 år och 6 månaders fängelse för grovt bedrägeri.
När mannen tog kontakt med kvinnorna, så bad han små summor pengar först. Sedan ökade summorna drastiskt så mycket att en kvinna betalade sammanlagt 400 000 kr. Och han ska ha hotat kvinnorna att lägga ut nakenbilder om de inte betalade pengarna han krävde.

Nu har mannen ställts inför rätta för de 19 brott han begått. Utöver bedrägeri har även dömts för grov kvinnofridskränkning. I ett av fallen betalade en kvinna 5000 till mannen och försökte sedan låna av sina personliga assistenter för att swisha till 26-åringen.

De flesta av de summor som mannen fick gick till olika spelssidor.


onsdag 6 juni 2018

Hissa flaggan i topp för idag är det Sveriges nationaldag!

Idag är det en röd flaggdag som alla firar på olika sätt men inte alla vet varför vi firar Sveriges nationaldag. Här kommer lite fakta om varför vi firar!

Du visste säkert att Sverige låg under lång tid i union med Danmark och Norge, men den den 6 juni 1523 bröts det som kallades Kalmarunionen och Sverige blev ett självständigt land.
Denna dagen utsågs Gustav Vasa till Sveriges kung.
Detta firade man under lång tid och denna dagen uppmärksammades till minne av att Sverige blev ett fritt rike och den regeringsform som ersattes 1809 (också den 6 juni), men då kallades högtiden för Gustavsdagen.
Det var först 1893 som skansen hade sin årliga vårfest men detta år hade Skansens grundare Artur Hazelius i skansens årbok inför gustavsdagen skrivit att hädanefter ska denna dagen firas som Sveriges nationaldag. Året efter skriver Svenska dagbladet den 6 juni "liksom förlidet år skall firas som Svensk nationaldag".

Visste du att:

Först 2005 blev Svenska flaggdagen en arbetsfri helgdag efter en proposition i riksdagen från Pär Nuder från Socialdemokraterna 2004.

Den svenska flaggan är utformad efter inspiration från den danska dannebrogen med korset som symbol för kristendomen.

En utsliten flagga som har gjort sitt och ska förstöras enligt strikta etikettsregler ska klippas i småbitar och slängas.

Såhär såg den gamla unionsflaggan ut när Sverige var i union med Norge. Flaggan kallades "Sillsallaten"

 





måndag 4 juni 2018

Malin fick oväntat besök i garaget- en isbjörn

När Malin Stark skulle gå till jobbet på morgonen upptäckte hon en isbjörn i garaget.
När hon kom ut till garaget såg hon att porten var knäckt. Dessutom fanns det två stora och leriga tassavtryck på den uppbrutna delen. Malin som jobbar som guide på Svalbard konstaterade snabbt att avtrycken var isbjörnstassar. 

T När hon tittade in såg hon gårdagens matavfall utspritt över hela golvet, strax därpå så hörde hon ljud komma inifrån ett annat utrymme i garaget. Hon gick då ut, i normala fall brukar de använda signalpistoler för att skrämma bort isbjörnarna men i det här fallet så fick det räcka med att göra höga ljud genom att klapp och ropa. Malin tog en bild med mobilkameran när den försökte ta sig ut genom ett litet fönster.

Det är vanligt förekommande där björnar lever nära människor att de tar sig in och äter sopor och ätbart i garagen. 

torsdag 31 maj 2018

Rockor kan prata med hjälp av elektricitet

Både hajar och rockor har något som kan kallas ett sjätte sinne. Hajarna använder det när de jagar medans rockorna använder det för att kommunicera med varann. De kommunicerar med hjälp av elektriska fält. Carin Magnhagen som är fiskbiolog säger detta till Vetenskapsradion. Hajar kan känna av alla sorts elektriska frekvenser men rockorna kan också skilja dem åt.

tisdag 29 maj 2018

Polishund bet annan hund - den "bjäfsade".

Det var på Fårö, Gotland förra sommaren som polishunden Gringo under en skogspromenad träffade på en mindre hund, mötet resulterade i att den mindre hunden behövde sys på ena bakbenet.

Enligt utredningen ska Gringo varit okopplad tillsammans med sina skötare, när de stötte på den andra hunden så nafsade Gringo mot den. Anledningen som ges i polisens utredningen är att den ska ha bjäfsat mot Gringo.

Senare upptäcktes att den lilla hunden hade fått en skada på bakbenet och behövde sys. Troligast är att Gringo orsakade skadan, och därför betalar nu polisen ut nära 17 000 kr i skadestånd till ägaren.

Kraven på polishundar är väldigt höga och de ska ha strikt tillsyn.

onsdag 23 maj 2018

Matrecension: Tugg burgers

Igår, tisdagen den 22:a Maj, var jag och åt på restaurangen Tugg Burgers i Malmö tillsammans med Max. När man kommer in i lokalen, så får man en känsla av att man rest tillbaka några generationer i tiden. Stället är inrett som om man är på ett burgarhak från 40-talet, men samtidigt har den också en modern känsla.

De hade att ett ganska stort utbud av hamburgare, men både jag och Max valde ändå samma burgare. Det blev en som heter Smokey, som hade sallad, tomat, bacon, cheddarost, bourbonsås och tuggs egna hamburgardressing. Den var fenomenalt god, man kunde riktigt känna den efterhängade grillsmaken i köttet. Alla deras burgare är gjorda helt från grunden och serveras medium stekta med pommesfrittes (med skal eller utan).

Tillgängligheten till retaurangen var helt perfekt, det var förvånansvärt enkelt att komma in i restaurangen. De hade dörrar som öppnades automatiskt och restaurangen var på första våningen, dock med en liten tröskel, men den kom vi lätt över. Det var mycket folk på restaurangen, men trots det var det lätt att komma till och personalen var väldigt hjälpsamma och trevliga.

Sitter du i rullstol, sitter du inte i rullstol? Doesn't matter! Väldigt lättåtkomligt och goa burgare!

Jag ger maten 7 av 10 månar.

Jag ger servicen 9 av 10 månar

Jag ger tillgängligheten 9 av 10 månar

Restaurangen Tugg Burgers får helheltsbetyget 9 av 10 månar. Aaaaauuuuuuuuu!

måndag 21 maj 2018

Lämna inte hunden i bilen- det blir kokhett

Hundägare uppmanas att inte lämna hundarna ensamma i bilen under sommartider. 23 grader ute kan bli hela 85 i en bil, då hundarna är dåliga på att svettas kan det snabbt bli livshotande.

På endast mellan 20-50 minuter kan de drabbas av värmeslag. Ett tydligt tecken är röda munslemmhinnor och intensivt flämtande.

Något som som är viktigt att tänka på är att solen rör sig fort. Där det är skugga ena minuten kan det bli stekhet sol andra minuten.

Olika raser och storlekar har olika känslighet för värmen. Om din hund drabbas av värmeslag måste den få skugga och komma till veterinär ögonblickligen!


onsdag 16 maj 2018

Centerpartiet vill förbjuda engångsartiklar av plast

Plast skadar vårt vackra ekosystem och därför vill centerpartiet förbjuda engångsartiklar av plast så som bestick, glas, tallrikar, sugrör m.m. Engångsartiklar i plast är egentligen helt onödigt, då det finns flera olika material man kan använda istället. Centerpartiet vill exempelvis ersätta de med trä eller papper. Om de får som de vill, ska Sverige vara ett land utan engångsartiklar av plast innan år 2020.


tisdag 15 maj 2018

Musiker lider oftare av psykisk ohälsa

En undersökning gjord i Storbritannien visar att musiker har högre psykisk ohälsa än personer i andra yrkes grupper. Hela 70% av dem i branschen har på något sätt lidit av psykiska problem så som panikattacker, depression och hög stress. Det på grund av att de jobbar i en ostabil arbetsmiljö med få rutiner, menar de som ligger bakom studien "Can music make you sick?".


Sedan finns det ju den klassiska bilden av en att känslig och kreativ själar söker sig till musiken för att kunna uttrycka sig och styrkas av dess magiska krafter.

Det tror inte Christine Brown, en av författarna till studien. Hon pekar istället på arbetsmiljöerna och villkoren som musikerna jobbar i.

Ragnar Behrtling på musikcentrum öst i Sverige håller med henne. Han säger i sin tur att man måste vårda musikerna bättre i branschen, och hantera den talang som finns på rätt sätt.





fredag 11 maj 2018

Fem skäl varför jag gillar " Tretton skäl varför"

I serien får vi följa Clay Jenssen i strävan att ta fast sin vän och kärleks mobbare, ställa dem till svars inför faktum att hon begick självmord. Här kommer några anledningar till varför jag gillar serien.

1. Mystiken ligger som en dimma över skolan i den lilla staden där serien utspelar sig.

2. Dispyterna ger den där speciella tonårskänslan. Det duggar tätt av intriger och kärleksproblem.

3. Stereotyperna, vi har dem alla, quarter backen, computer geeks, cheerleaders och out casts.

4. Manuset, dialogerna är väl uttänkta.

5. Skådespelarna, de spelar det typiska överdrivna tonårsdramat exemplariskt bra.

PS. Säsong två av serien kommer ut nästa fredag! I personaly can't wait!

onsdag 9 maj 2018

Räddningstjänsten slipper betala 16 miljoner

Tingsätten slår fast idag, onsdag, att Räddningstjänstförbundet inte ska betala 16 miljoner kronor för den brand som utlöstes på Eriksbergsvägen i Östersund 2014. Efter släckningsarbetet tog elden fyr igen i en gammal soffa som fortfarande pyste. Hela huset förstördes och 30 personer stod helt plötsligt utan hem. Räddningstjänsten upptäckte senare att de gjort en del misstag som försäkringsbolaget Moderna försäkringar använde som argument för att anklaga räddningstjänsten för vårdslöshet. Räddningstjänsten förnekar anklagelserna om vårdslöshet och har nu fått rätt i tingsrätten.

tisdag 8 maj 2018

Kött och fiskhandlare slarvar rejält med hygienkraven

– Man har sett en hel del i sina dar. Men vid det här tillfället blev jag förvånad: vad händer här? Det var en märklig känsla när jag klev in i det där rummet, säger miljöinspektör Mathias Blomqvist. 

Kötthandlaren har blivit varnad flera gånger tidigare men inte gjort något åt att förbättra hanteringen. 

Senast December hittade miljö kontoret flera ton ruttet kött i butiken. Mannen som driver handeln är i 30års åldern och öppnade upp den i ett industriområde. Några dagar efter öppningen var miljökontoret på plats och upptäckte genast den ofantliga mängden kött som hade börjat ruttna. Mannen menar på att han köpt för mycket kött och att en konkurrent slagit ut honom. Han kunde inte göra sig av med köttet då hans lastbil var trasig. Miljökontoret hjälpte honom med att slänga köttet. 

Nu i April var miljökontoret där på oanmält återbesök. Det de såg när de kom in i lokalen var under all kritik! Fisk hängde på tork, överallt på smutsiga ytor, där ibland på ett element. Han saknade de rätta tillstånden och nu förbjuder miljökontoret honom från att hålla på med fisk. 


måndag 7 maj 2018

Hubbleteleskopet fortsätter leverera fantastiska bilder

Det världskända Hubbleteleskopet fyller 28 år och firar med att skicka nya bilder av rymdens egna bb; nebulosor! Den lilla rymdfotografen är en riktig mästare på att ta bilder, snart 30 år i rymden och den fortsätter att ge oss nya detaljerade bilder av universum. "Det känns nästan som man är i rymden".

När den först skickades ut i rymden chokade den hela rymdforskarvärlden med bland annat bilden "Hubble Deep Field" som. Visade 3000 galaxer!

Den här gången skickar den bilder på den "närliggande" Lagunnebulosan där stjärnor är i full gång med att bildas. Den fotar på två olika sätt, dels tar den upp vanligt ljus, och dels infrarött ljus, som den kan lägga ihopa för att skapa en detaljerad bild. Infrarött ljus kan inte ses av det mänskliga ögat men det kan ge mycket information om stjärnor, bland annat ålder och avstånd.


torsdag 3 maj 2018

Gammal teori om diabetes typ 1 får nytt ljus

Forskare tror att diabetes typ 1 kan orsakas av inflamation, där de insulinproducerande celler dör från att bakterier kommer in i bukspottskörteln. Eftersom det kan vara inflamation som orsakar sjukdomen, och inte immunförsvaret som lägger ner, så kanske man kan bota typ 1 diabetes med antibiotika.

Denna teorin är väldigt gammal, men när konstgjort insulin kom, försvann också denna teorin. Nu har den fått nytt ljus igen, och de ska testa på råttor och se om det finns chans att bota typ 1 diabetes med antibiotika.


onsdag 2 maj 2018

Rädda LSS!

Den 1a maj anordnade assistansbolaget SMIL en manifestation i Folketspark i Malmö, där SMIL pratade om att staten vill dra in på assistanstimmarna. Detta skulle innebära att när jag flyttar hemifrån, skulle jag bli tvingad att bo på ett gruppboende, istället för att bo i en egen lägenhet som alla andra.

Vi anlände till platsen strax efter kl 13.00. Det var mulet och blåsigt, men många hade trotsat vädret ändå, för att visa sitt stöd. Väl på plats hämtade vi upp våra plakat och jag höll ett tvåmannaplakat tillsammans med min vän William, som hade texten "ASSISTANS = FRIHET". Med plakaten högt upp ovanför våra huvuden stod vi som en tyst mur och manifesterade. Där stod vi en timme i kylan och trotsade risken för köldskador.

Efter manifestationen gick jag in och värmde mig och drack en välförtjänt kopp kaffe.




fredag 27 april 2018

Kock som blev blind fortsatte att laga mat.

Brigida- föredetta kock ifrån Hallavara utanför Båstad blev blind till följd av en förödande felmedicinering. Hon var frustrerad och arg i början av sitt nya handikapp, men tillslut kom insikten att antingen låter hon det här äta upp henne, eller så gör hon det bästa av situationen. Hon gick tillbaka till det hon älskade att göra; matlagning.

Det tog lite tid att komma på nya sätt att göra saker på, med tiden började de andra sinnena kompensera för hennes förlorade syn. Hon lärde sig ett annat sätt att se. Nu har hon lärt sig hur det låter när potatis kokar, hon är med fingrarna överallt i maten.

Hon får ingen anställning som kock längre men har planer på att öppna egen cateringfirma med vilt som tema.
Jag önskar henne lycka till!

torsdag 26 april 2018

Mysteriet bakom Original Night Stalker är över!

Under 70- och 80-talet levde folket i Kalifornien i skräck efter flertalet mord och våldtäkter. Gärningsmannen hade många olika kodnamn i tidgningarna, så som "Original Night Stalker", "Golden State Killer" och "East Area Rapist".

Med dagens teknik har man lyckats ta reda på vem mannen bakom "Original Night Stalker" är, vilket visade sig vara en föredetta polis.

Mannen har begått minst 12 mord och ett 50-tal våldtäkter under sin framfart i Kaliforninen. Han bröt sig in på nattetid, våldtog och mördade de i sömnen. Utöver detta skall han ha gjort mer än 120 inbrott och samlat på sig en stor mängd värdesaker.

72-åring greps i tisdags, den 24e april 2018, i sacramento-området i Kaliforninen, där han levt som pensionär i lugn och ro bara ett stenkast ifrån brottsplatserna.




onsdag 25 april 2018

Svenska stränder är Sveriges nya soptippar

Det har blivit värre och värre med nedskräpning runt om i Sverige och det är stränderna där mest skräp samlas. Detta beror på att många människor lämnat sitt skräp när de varit och badat, men också på grund av att det redan finns mycket skräp i haven som sedan flyter upp på stränderna.

Om du går på en strand kan du inte gå mer än 16 meter innan du stöter på en plastpåse eller annat skräp, enligt årets skräprapport från Håll Sverige Rent. Den totala mängden skräp per 100 meter på stranden har ökat med 100% sedan 2015. Håll Sverige Rent har mätt skräpnivån på 10 olika stränder runt om i Sverige.

Det är inte vanligt att folk tycker att nedskräpning är OK, men trots detta ökar och ökar nedskräpningen. Det är väldigt få som erkänner att de skräpar ner, ca 6%, och den största orsaken är att det inte finns tillräckligt med papperskorgar, medan andra helt enklet bara är lata.

Kom igen Sverige! Plocka upp ert skräp efter er, så kan barnen leka med kottar och pinnar istället för ölburkar och ciggfimpar!




tisdag 24 april 2018

Dyra hundköp för försvaret

Sveriges radio har granskat försvarsmaktens köp av avelshundar, snittpriset för schäfrarna var hela 210 000 kr. Rejält överpris skulle nog de flesta hålla med om. Totalt landade affären på 12 miljoner kr, men den största kritiken mot affären är att ingen offentlig upphandling lades ut. Det kan betraktas som olagligt.

Men priserna sticker även ibland iväg på andra hållet ; nedåt, nyligen har försvarsmaktens hundtjäntstenhet blivit anmälda till Konkurrensverket för att ha sålt hundarna till för låga priser.
Då blir nämligen privata aktörer utkonkurrerade.

I det flesta fallen rör det sig om Schäfrar, men även Spaniel och Retrivers.

måndag 23 april 2018

Irrawaddydelfiner ökar i antal

Irrawaddydelfinen är på väg tillbaka i antal efter att ha varit utrotningshotade länge!
Anledningen till att de nästan försvann är att illegalt fiske och nät som lämnas kvar i vattnen där de bor. Självklart är det också gifter och föroreningar som hotar arten. Populationen har ökat ifrån 80 till 92 individer på ett år, det är första gången på 20 år som de ökar i antal istället för att minska.

De bor längs en kort sträcka i Mekongfloden där man satsat hårt på att förhindra illegalt fiske. Lokalbefolkningen gillar att ha delfinen omkring sig just därför att den drar till sig turister.

Det är inte mycket som är känt om den här delfinen. Forskare är knappt ens säkra på att det är en delfin. Nära släktingar till Irrawaddydelfinen är späckhuggaren och vitval.

Jag blir glad att ett så ovanligt djur är på väg tillbaka.

lördag 21 april 2018

Recension av restaurang Babas

Babas är ett restaurang och familjeföretag som ligger på Järnvägsgatan i Limhamn. Det går bra att komma in med rullstol och personalen är så snäll så de hjälper till att hitta en bra plats, det får en att känna sig välkommen. Lokalen har en gammal och fin atmosfär som får en att kunna slappna av och njuta av maten.

Vi tog deras luncherbjudande som var schnitzel med skysås potatis och ärtor eller flundra med vinsås och potatis. Båda rätterna såg jättegoda ut och smakade gudomligt, schnitzeln var så välgjord att den smälte i munnen på en. Och sen tog jag en stor stark öl till maten, det var fin årgång på den så rann ner med lätthet.

Jag ger Babas, atmosfär 10/10, maten 10/10, bemötande 10/10. Kort sagt ger jag Babas 10/10 månar. Tyvärr är toaletten väldigt liten så man kan inte komma in där. Men i det stora hela rekommenderar jag er varmt att gå dit.

PS jag har problem med min data så jag lägger upp bilderna på min Facebook.

onsdag 18 april 2018

Harald Blåtands silverskatt funnen!

En 13-årig pojke var ute med sin skolklass på den tyska ön Rügen och letade skatter. Med hjälp av metaldetektor, hittade de vad de först trodde var alluminiumskrot, men vid närmare granskning visade det sig att det var en del av Harald Blåtands silverskatt. Fynden bestod av ett hundratal mynt, ringar, brosher, armband och ett Torshammare smycke.

Harald Blåtand var dansk kung och regerade mellan 958 - 986. På den tiden var Danmark mycket större och bestod även av norra Tyskland, södra Sverige och delar av Norge. Harald fick namnet Blåtand pågrund av sin dåliga tänder, som var så missfärgade att de blivit blå. Han gick ständigt runt med tandverk, vilket påverkade hans humör.

En rolig fakta gällande Harald Blåtand är att han har gett namn till den trådlösa datakommunikationen Bluetooth, som betyder Blåtand på svenska. Logotypen till Bluetooth är hans initialer H B i runskrift.


tisdag 17 april 2018

Fusk på högskoleprovet

Tre män har häktats, de är misstänkta för att ha organiserat fusktjänster för andra till högskoleprovet mot betalning. Olika summor för för olika resultat. Högsta poäng- 2,0, kostar 170 000 kronor. De är misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott då de inte har redovisat för sin organisation.

Det var en i en lägenhet i Norrköping där insatsstyrkan tillsammans med lokal polis hittade de tre männen- 23, 25 och 55 år gamla. Totalt beräknar Ekobrottsmyndigheten att ligan har samlat in ca 10 miljoner kroner. Verksamheten ska ha pågått i 4-5 år. Vid tillslaget hittades 2,8 miljoner i kontanter.

När insatsstyrkan stormade lägenheten var de misstänkta i full färd med att ge rätt svar till ca 70 personer som var uppkopplade mot ligans nätverk. De har använt sig av avancerad teknisk utrustning, bland annat hörselsnäckor som används för att höra rätt svar.

Reglerna kring fusk på högskoleprovet har skärpts på senare år och alla former av fusk är straffbart och fuskaren kan bli avstängd från landets universitet och högskolor.


















måndag 16 april 2018

Gengas- är det framtidens bränsle?

Jan-Ola Olsson är en gengasentusiast ifrån Dalarna, han har byggt om familjens bensindrivna pickup till en hybridbil. Utöver bensinen kan han nu också köra på gengas ifrån vedeldning. På flaket har han satt fast ett aggregat där han kan hälla i ved, där sker en så kallad ofullständig förbränning som bildar gasen. Är det en jobbig uppförsbacke kan Jan-Ola trycka på knappen som ställer över till bensindrift.

När andra världskriget höll på så var det få personer som hade tillgång till bensin i Sverige. Därför blev gengasen ett populärt alternativ för att ta sig fram.

På Gengas är motoreffekten ca 30% lägre än effekten hos en bensinmotor. På kilo ved kommer man en mil.

Det finns ju fördelar och nackdelar med allt, om alla som kör bil skulle ställa om till gengasbilar skulle skogen nog ta slut, och det vore ju förödande för allt liv som behöver skogen för att överleva. Där ibland vi också! 


 

fredag 13 april 2018

Triangeldrama i Malmö: kvinna misstänks ha skrivit hotbrev till sig själv.

Det är som hämtat ur en såpopera, ett sambopar i Malmö har anmält att de har blivit trakasserade. Först misstänktes en utomstående kvinna ifrån mannens tidigare liv, sen vändes rollerna drastiskt när misstankarna istället riktades mot sambokvinnan, som fick till slut byta plats med den första kvinnan i häktet.

Det började med telefonsamtal från skyddat nummer, sen gick det över till hotbrev och att saker som stringtrosor och pyjamas till parets barn, lämnades i brevlådan. Kvinnan i paret har gjort totalt 13 polisanmälningar och efter några månader kom hon även med ett namn och signalement på den som hon trodde var den skyldige till trakasserierna.

Först när det började komma in dödshot beslöt sig polisen för att frihetsberöva kvinnan som sambon hade uppgett för att att få ett stopp på dramat.

När polisen gick igenom alla brev så framstod ett mönster, och de fick känslan av att det hade häktat fel kvinna. Istället började misstankarna leda mot sambokvinnan, mycket i breven var sånt bara hon borde kunde känna till. Så kvinnorna i utredningen fick helt enkelt byta plats i häktet.

Kvinnan som häktades först har tagit mycket illa vid sig. Hon har uppgett i förhör detta har varit värsta hon har varit med om i hela sitt liv.

I nuläget står sambokvinnan åtalad för falsk angivelse och bevisförvanskning. 



torsdag 12 april 2018

Organisationen Giffords vill göra vapenlagarna hårdare

Vapenlagarna i USA är, som många vet, väldigt slappa, så att på grund av det  har det varit många skjutningar. Gabrielle Giffords blev skottskadad i en skjutning 2011 och därifrån uppkom organisationen Giffords. Organisationen jobbar för att stärka vapenlagarna. De har bl. a. börjat med att skicka ut information till 18-åringar om hur man röstar, och även information om sjuktningar och vapenlagen. De hoppas på att ungdomarna ska rösta för att vapenlagen ska bli mer åtdragen.


onsdag 11 april 2018

Mark Zuckerberg i blåsvädret

Mark Zuckerberg blev igår utfrågad i USA:s senat i flera timmar angående Cambridge Analytica-skandalen. För er som inte har en aning vad Cambridge Analytica-skandalen är för något, så är det ett företag i USA som olovligen samlat in uppgifter från över 80 mijoner användare på facebook. 2016 anlitade Trump företaget Cambridge Analytica, betalade 51 miljoner kroner, för att få de uppgifterna Cambridge Analytica samlat in om USA:s befolkning, för att lättare kunna vinna valet. Och det vet ju hur det gick.

Men som sagt, nu sitter Mark Zuckerberg hos senaten och blir grillad gällande denna skandalen. Nu har han bytt ut sin klassiska t-tröja och jeans combo, mot en fin kavaj.

Mark Zuckerberg bad om ursäkt, men senaten godtog inte hans ursäkt. De menade på att en ursäkt inte var nog. Det diskuterades om en lag som skulle hindra att andra använder ens person uppgifter utan att man själv har godkänt detta. 


tisdag 10 april 2018

Grönlandsvalen sjunger som värsta musikern

Valsång är mycket vanligt, men vissa valar sjunger mer komplexa melodier än andra valar.

Nu har en stor forskning gått av stapeln, ett stort musikbibliotek av grönlandsvalens sånger har spelats in med hjälp av undervattensmikrofoner. Forskarna har reagerat på att sångerna är helt unika och valarna hittar på nya låtar inför varje parningssäsong som pågår mellan november till april, då sjunger de dygnen runt.

Men vad forskarna inte kan lista ut är vad låtarna betyder eller vad de används till. Det kan vara som när människor kallpratar, det behöver helt enkelt inte betyda så mycket.

Den största frågan som forskarna ställer sig är; Varför ändrar sig deras låtar så mycket från säsong till säsong? Det är ett beteendemässigt mysterium! 


måndag 9 april 2018

Varg gick genom isen

Igår förmiddags fick räddningstjänsten ett larm om en varg som hade gått genom isen. Räddningsplanen var att skapa en ränna så att vargen skulle kunna simma in till land själv men tyvärr så dog den inom en timme av utmattning.

Vaken låg långt ut i Byälven utanför Säffle, allt räddningstjänsten kunde göra var att plocka upp den döda vargen.

Jag som tycker om vargar tycker att det här är jättetråkigt.

PS synd att räddningstjänsten hann få upp vargen ur vattnet ur vaken i tid. 



onsdag 4 april 2018

Brand bröt ut i ett höghus på segevång

Ett larm kom in till brandstationen tisdag kväll kl. 22.29. När de väl kom fram till platsen, stod en balkong i lågor och det var två personer utanför höghuset, en med rökskador och den andra med rök och brännskador.
Polisen har inte fått tillgång till lägenheten i nuläget och har därför inte fastställt orsaken till branden. Vid 23.20-tiden var branden släckt och räddningstjänsten arbetade med att få bort brandrester ur lägenheterna, ventilera och mäta värmen i väggarna.


onsdag 28 mars 2018

Man åttalas för olaga förföljelse

En 21-årig man blev förtjust i en kvinna som jobbade på gymmet där han brukade träna. Han började kontakta kvinnan och hennes sambo, mot deras vilja. Främst på kvällar och nätter. Tillslut fick paret nog och anmälde honom till polisen. Efter att de anmält honom flera gånger så beslutade polisen att han skulle få kontaktförbud.

Detta struntade 21-åringen i och fortsatte att kontakta paret. Tillslut kom polisen fram till att mannen måste frihetsberövas för att få ett slut på det hela och sitter i häktet sedan 8e februari i år.

Nu ska mannen åtalas för 4119 ofredanden, 449 överträdelser av kontaktförbud, 11 olaga hot och ett fall av försök till utpressning.

tisdag 27 mars 2018

Sveriges giftigaste djur är en mask, hör och häpna, masken kan bli 55 meter lång!

Masken på SLU ser inte mycket ut för världen men i frihet kan den bli upp till 55 meter. De gillar och leva i kallare klimat, och i Sverige finns de i vatten på västkusten. Experterna trodde till en början att de skulle kunna använda giftet till att utveckla läkemedel genom att utvinna giftet ur masken. De kom snart på att giftet inte är farligt för människor men dödligt för insekter och kräftdjur. Så nu jobbar de för att uppfinna ett bekämpningsmedel. När slemmasken attackerar en kräfta så blir kräfta så blir kräftan paralyserad och till slut krampar den och dör. Obehagligt minst sagt! 




måndag 26 mars 2018

Mannen som lever med tre hjärtan

Emil Johansson har fått inopererat två pumpar intill hjärtat. Detta på grund av att han hade hjärtsvikt, och det upptäcks ofta senare i livet. Han har sportat jättemycket men trots det inte kunnat träna upp någon vidare kondition.

Han kom till sjukhuset i Lund när han egna hjärta inte orkade mer. Snabbt var det konstaterat att han skulle behöva två elektriska pumpar då det inte fanns något tillgängligt hjärta som passade honom. Det är jättemånga personer som har en pump men han är den enda personen som har två pumpar i norden. Det finns bara ca tio personer i världen som har dubbla pumpar. Hjärtat har två kammare, en som går till lungorna för att syresättas och en som för det syresatta blodet ut i kroppen genom kroppspulsådern.

Normalt sett så tar inte höger sida inte så mycket stryk hos hjärtpatienter men i Emils fall behövdes det även en på höger sida. Detta gör det hela väldigt unikt, pumparna är tillverkade för att sitta på vänstra sidan. Pumpen på högra sidan är mycket större än vad man brukar ha.

Nu har Emil ingen puls med det beror på att turbinerna snurrar konstant och skapar ett jämt blodflöde.

Så småningom kommer han bli transplanterad ett nytt hjärta ,men till den dagen kommer får han gå runt med pumpar, kontrollenheter och batterier.

Nu mår Emil utmärkt bra. 



torsdag 22 mars 2018

Vildkatter i Skåne drabbade av lungmask

Flera vildkatter har dött i Klippan och man trodde först att de blivit förgiftade av kemikalier, men nu har man konstaterat att det var lungmask. Nu har man också hittat ett fall i Malmö och därför ber Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) skånska kattägare att lämna in prover på kattens avföring, för att se hur stor spridning är.

Lungmask är en ovanlig parasit i Sverige, men är destu vanligare i Danmark. Parasiten lever i sniglar som i sin tur blir uppätna av gnagare och därifrån får katterna i sig parasiten.

Katter som har lungmask visar inte några symptom förräns det är försent. Lungmasken attackerar deras lungor och när det är som värst kan de bara använda 10-15% av deras lungkapacitet.

Detta kan låta skrämmande, men trots det ska man inte stänga in sin utekatt. Katter som vana vid att vara ute går inte att hålla inomhus. Däremot så kan du avmaska din katt på sommaren, då den är mest ute och jagar. Sedan är det också bra att avmaska innan man ska göra ett ingrepp som kräver sövning, exempelvis kastrering, eftersom stress kan förvärra symptomen.


onsdag 21 mars 2018

Idag är det Down Syndrome dagen runt om i världen!

På arbetsplatser runt om i världen tar folk på sig omaka strumpor idag, för att visa sitt stöd för down sydrome. Det är okej att vara olika. Trots allt stöd som visas idag, går vi ändå åt fel håll. Fler och fler personer väljer att göra abort när de får reda på att deras barn har down syndrome. Det har gjorts en undersökning i Sverige som visar att det föds 40% färre barn med down syndrome, men enligt statestiken borde det vara fler barn som föds med down sydrome och inte tvärtom.


tisdag 20 mars 2018

Tankeläsande robotar har börjat utvecklas i Japan.

Japan är ett av de modernaste och trendigaste länderna i världen. Nu har forskare i staden Kyoto börjat utveckla ett program som ska kunna läsa dina tankar, för att sen kunna framställa dem i bildform.

För att ett sånt här program ska kunna fungera måste det vara självlärande, anledningen är att datamängden är så stor att människor inte skulle kunna klara av det. Detta kallas kallas för artificiell intelligens, något man ofta hör nämnas i filmer men också allt mer i datasammanhang.

Programmet kunde återskapa bilderna personer fick se genom att mäta och analysera hjärnaktivitet. Bokstäver och geometriska former fixade den ganska bra, andra bilder som för exempel en guldfisk i en fiskskål blev däremot suddigt och otydligt.

Det här är bara början till något mycket större och än så länge så skrapar de bara på ytan. Våra hjärnor är helt komplexa, så att för ett datorprogram ska kunna verkligen ”läsa våra tankar” ska man ta med en rejäl nypa salt, men det är iallafall en början. 


måndag 19 mars 2018

Kvinna hittades ingjuten i ett betongblock – nu kommer domen

Ett par, man och en kvinna döms nu till fängelse för att ha gjutit in en död kvinna i ett betongblock. I februari 2016 hittades en kvinna i ett betongblock, det påminner lite om en skräckfilm tycker jag. Mannen och och kvinnan greps ganska omgående misstänkta för mord.

Några dagar efter att kvinnan hade sist setts köpte det misstänkta paret jättemycket cement. Flera andra föremål hittades i deras ägo som kopplade dem till till cementen, till detta hade de inga bra svar.

Mordutredningen var tvungen att läggas ner då inte åklagaren inte kunde styrka att kvinnan hade mördats, dock fortsatte utredningen på andra plan och nu faller domarna. De anklagade har kanske inte gjort sig skyldiga till mord men de har sannerligen gjort sig skyldiga till en massa annat, exempelvis bott mot griftefriden vapenbrott och även narkotikabrott. Det blir fängelse för båda två och där tar denna ruskiga artikeln slut.

torsdag 15 mars 2018

Hur forskarna tror att dinosaurierna kunde fortplantade sig i arktis

Så vitt man vet till idag så känner man inte till någon växtätande dinosaurie som har ruvat sina ägg. Men ny forskning har visat att dinosaurier som levde i kalla klimat la sina ägg i ruttnande växter och även i lös sand vilket i sin tur gjorde att äggen kunde hållas varma och säkra fortplantningen. Såhär gör även nutida snokar och vissa fåglar som tex storfotshöns.  Men vissa dinosaurier  var förmodligen tvugna att ibland också ruva sina ägg på grund av det växlande klimatet.

Dinosaurieägg har påträffats i höjd med Paris och ända upp till nordligaste Kanada. På den här tiden så var klimatet mycket varmare men också mycket mer skiftande, idag skulle inte ägg klara sig i lös sand på dom här ställena.

onsdag 14 mars 2018

Ett ovanligt möte

Marie Zachrison var på en tidigt joggingrunda i lund när hon såg något springa ut från ett buskage, den hade en stor blöt svans - det var verkligen ingen hund.
Marie känner sig ganska säker på att det var en varg, hon hade precis kommit till reningsverket utanför Källby när hon såg någonting stort komma emot henne.
Djuret var ungefär 10 meter ifrån henne och hon trodde först inte att det var sant.
"Sen tänkte jag - Händer detta?" Säger Marie

Tom Espgård jobbar på Länsstyrelsen Skåne som viltansvarig och säger att om vargen tar en utflykt hit ner så kommer vi inte vidta några åtgärder utan bara samla data.
- Jag kan varken bekräfta eller dementera. Sannolikheten är inte speciellt stor, vi får helt enkelt avvakta.


tisdag 13 mars 2018

Hundratals hundar stoppas av tullvakter varje år i Skåne

Tullen går ut till allmänheten och varnar om att köpa för billiga hundar, det är kod för att de har blivit insmugglade i landet. De populära raserna att smuggla in är ofta småhundar, för exempel dvärgspetsar och fransk bulldog, de är också lättare att gömma i små burar och bananlådor.

Om man för in en hund i Sverige med bristande dokumentation så kräver jordbruksverkets regler att hunden förs tillbaka till det land den kommer ifrån, finns inte den möjligheten så avlivas den. Detta straffas med oftast med böter, är det på tal om smuggling däremot så riskerar personen fängelse. Exempel på dokumentation som krävs är Id-märkning, sällskapsdjurspass och rabiesvacination. Förra året avlivades åtta av de hundarna som stoppades vid gränser i region syd. Anledningen att jordbruksverkets regler är så hårda har främst med smittorisken att göra. 


måndag 12 mars 2018

Häst-terapi mot utbrändhet


På tio år har stressig jobb miljö gjort att sjukskrivningarna bara växer och växer.
Petra fick diagnosen stressymtom efter att ha jobbat hårt i flera år.
Ett tidigt täcken på stressymtom är när du till exempel sitter vid datorn och läser en text, men du kan inte förstå vad du läser. Det är som om hjärnan har stängt av sig.
Vilket var något som hände Petra. Hon tyckte att det var väldigt konstigt att hon inte för sitt live kunde förstå vad det stod på skärmen. Måndagen efter helgen ringde hon till sin husläkare som gav henne diagnosen utmattnings syndrom. Peta blev sjuk skriven i några månader. Men tack och låv hörde hon talas om hästgården Humlamaden i Veberöd.
Där man tar hjälp av hästar och natur för att sakta men säkert bli frisk igen och återvända till arbetslivet. Det viktigt för oss människor som bor i storstäder att komma ut i skogen ibland, där vi kan bara gå om kring, koppla av, titta på trädd och lyssna på skogens lugna röst.
Efter att Petra har varit på hästgården i åtta veckor där hon bland annat suttit i en avkopplingsstol iförd hästfilt och lyssnat på fåglar. Hon har också legat på en hästrygg och slappnat av så mycket att hon till slut bara har förnimmat hästens värme under sig. Efter åtta veckor av det här lugna inrutade naturmönstret är hon nu på vägg att bli frisk.




fredag 9 mars 2018

Körsbärsträd räddade från järnvägsbygge

På grund av järnvägsbygge mellan Lund och Arlöv var 20 stycken stora vackra körsbärsträd tvungna att röjas ur vägen. Istället för slänga alla träd gick trafikverket ut till allmänheten om frågan om någon ville ta över körsbärsträden i utbyte mot att dom skulle planteras om.
10 stycken av dom gick o rädda och fick nya hem.

Robert Hedegate var en av dom som tog över ett av träden.
- Om det bli några bär till sommaren vet jag inte. Jag hoppas i första hand att det överlever. Vi kommer att vattna ordentligt under våren så får vi se.


onsdag 7 mars 2018

Världens äldsta flaskpost upphittad

Ett par hittade en brun flaska när de var ute på en strandpromenad i västra Australien. De tänkte att det skulle bli en fin hyllprydnad. När de tittade närmare på flaskan, så upptäckte de en lapp och fick reda på att den över 130 år gammal.

Flaskan hade kastats överbord som ett experiment, för att undersöka havsströmmarna, från fartyget Paula den 12 juni 1886.

Både lappen och flaskans autencitet har bekräftast av olika experter, och man har konstaterat detta genom att läsa texter från ett tyskt arkiv som kaptenen hade skrivit.

Guinnes rekord för äldsta flaskpost var tidigare 108 år, men har nu ändrats till 132 år.


tisdag 6 mars 2018

En stor koloni av pingviner har hittats – från rymden

Nyligen har forskare upptäckt att på Danger Islands häckar hundratusentals pingvinpar av arten Adéliepingvin. Ögruppen är svårtillgänglig vilket i sin tur har gett pingvinerna möjlighet att föröka sig utan att bli störda av människor. Ögruppen är omgivet av hav som är fullt av. Det här kunde de se tack vare satelliters bilder.

Från att ha varit på randen till utrotning klassas nu arten som livskraftig, och det är ju bra. 


måndag 5 mars 2018

På Olofströmsskolan Högavångsskolan har energidryck förbjudits

Anledningen till förbudet är att eleverna blir för stimmiga och kan inte sitta still. Det störde lektionerna kort sagt. Lärarna tog ifrån dem energidrycker om de drack på skoltid, detta trots att det lärare inte får ta elevernas saker.

Detta beslutet har fattats av utbildningsnämnden, detta efter att de har lyssnat på lärarnas klagomål över störningar under lektionerna. Men vissa elever gick ner och köpte energidryck så fort de fick höra om beslutet om förbudet för att visa sitt missnöje. En del elever tycker tvärtemot, att det är bra att skolan har tagit tag i saken, men det är fortfarande några som smyger in energidrycker i sina skåp säger Ellen Ågren, elev på skolan.

Försäljning har ökat drastiskt sedan 2014, hela 44 procent. ”Tills vi vet att det är ofarligt, ta bort det från hyllorna”, säger barnhjärtläkaren Peter Munkhammar. Den rekommenderade åldersgränsen för energidrycker är 15 år. Den följs nästan inte alls. Svenska folket konsumerade fem liter per person förra året. 


fredag 2 mars 2018

Krogar i Göteborg säljer inte bara öl utan även lustgas

Flera krogar i Göteborg har erbjudit sina gäster lustgas i berusningssyfte vilket är extremt farligt och även olagligt rapporterar P4 Göteborg. Tillståndsenheten varnar nu två krogar att lustgasförsäljningen som har skett ska utredas.
Bengt-Arne Reinholdsson ordförande för tillståndsutskottet tycker att hela incidenten är mycket allvarlig.

Lustgas är en gas som luktar ganska sött och framkallar skratt. Den används mest inom sjukvården som smärstillande och heter med annat ord dikväveoxid.
Om man tar för mycket kan man få hjärtrubbningar, syrebrist, medvetslöshet och i extrema fall plötslig död.


torsdag 1 mars 2018

Tv-serie recension: Frontier

Frontier handlar om en indianstam som kämpar för att få tillbaka sitt land. De vita männen har tagit deras pälsverksamhet, för de ser värdet i att sälja deras pälsar. Indianerna gör motstånd, men ledaren över de vita männen kommer på den briljanta idéen att skicka in en spion i deras läger. Efter att spionen har bott i deras läger ett tag, så börjar han se världen genom deras ögon och långsamt så bestämmer han sig för att gå över till indianernas sida istället. Tillsammans med indianhövdingen Black wolf jobbar de för att ta tillbaka deras pälsverksamhet.

När jag började titta på serien, så tyckte jag att de hade lite för mycket intriger. Nu när jag har kommit en bit längre, så förstår jag mer vad intrigerna handlar om och därför gillar jag serien bättre nu. Fightingscenerna är väldigt verklighetstrogna och det är ett plus från mig. De är mycket blodiga och våldsamma, men det har jag inget emot, däremot skulle jag inte rekommendera den för den lite yngre publiken.

Jag ger serien 7 av 10 månar. Aaaaauuuuuuuuuuu!!


onsdag 28 februari 2018

Åtta personer har dött efter intag av en variant av fentanyl

Fentanyl är en medicin som man ger till cancerpatienter, men varianter av denna medicinen har hittat in sig på svarta marknaden. Nu åtalas två bröder för vållande till annans död, efter att ha använt sitt företag för att sälja en variant av Fentanyl i nässprayflaskor på nätet. Det har varit flera som har sålt Fentanyl på nätet, men det är dessa två bröder som har varit en av de största försäljarna av drogen. Den är 50 gånger mer potent än heroin och därför är den mycket svår att dosera. Detta har orsakat över 100 dödsfall över hela världen, bara på ett år, och åtta fall i Sverige. När en ny variant av Fentanyl kommer ut på marknaden så tar det tid innan den klassas som en narkotika eller hälsofarlig vara. De varianterna som bröderna sålde klassas nu som narkotika och/eller hälsofarlig vara. Dock gjorde de inte det när bröderna sålde drogen under 2016, och därför nekar bröderna till brott.


Tillfälligt avbrott

Hej alla mina läsare. Jag har kommit in på en skrivarlinje på distans i Nässjö. Allt mitt fokus kommer jag nu lägga på skolan och texterna d...